09/14/11 19:42
(http://www.klassa.bg/)

Пазарът на компютри тръгва с двуцифрен темп едва през 2013 г.

Пазарът на компютри по света ще отбележи двуцифрен ръст не по-рано от 2013 г., сочи прогноза на компанията за анализи IDC, цитирана от интернет изданието на в. „Гардиън“. За 2011 г. доставките на PC-та ще отбележат ръст от около 2,8%. За нещастие познатата комбинация от предпазливо потребление, предизвикано от икономически страхове, насищане на пазара за компютри и силната конкуренция, ще предизвика слабо увеличение през втората половина на годината, коментират експертите от компанията. Заради лошите условия и нарастване на опасенията, свързани с икономическото развитие на САЩ и Европа, IDC понижи и прогнозата си за следващата година от ръст с 10,2% до 9,3%. През 2013 г. до 2015 г. темпът ще се ускори до около 11%. Голяма част от нарастването на продажбите ще дойде от развиващите се пазари, което включва Китай, Близкия изток, Тихоокеанския регион на Азия (без Япония), Латинска Америка и Африка.
В тези региони се очаква стабилен ръст от над 14% през 2014 г., или 342 млн. броя продажби през 2015 г. Реализираните компютри на тези пазари вече надхвърлят развитите пазари на САЩ, Западна Европа, Япония и Канада, като се очаква разделението между тях да се увеличава все повече. Прогнозата е през 2015 г. развиващите се страни да водят със 76% в продажбите пред останалите.
Ключов за стагнацията в сектора е фактът, че малките предприятия и потребителите на развитите пазари са ограничили закупуването на компютри. В Западна Европа продажбите са намалели с 20% в сравнение с година по-рано, а в САЩ – с 5%. В момента Китай е най-големият пазар за персонални компютри в света и един от най-бързо развиващите се.
На пазара се забелязва и сериозно съперничество в бюджета на потребителите заради смартфоните и таблетите, коментира Джей Чу, старши анализатор в IDC.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване