09/15/11 14:15
(http://e-vestnik.bg/)

Гроздоберът започва в Пещера

Гроздоберът започва. Снимка: пресслужба на Винпром Пещера

Официалният старт на тазгодишния гроздобер беше направен от изпълнителния директор на Винпром Пещера Иван Папазов. Той съобщи, че тази година компанията ще преработи около 30 000 тона грозде, от които около 80% ще дадат плод.

Собствените насаждения на компанията се простират на 15 000 декара. Освен традиционните сортове Мерло и Каберне компанията отглежда и първокласни лози с Просеко, Совиньон блан, Юни блан, Тамянка, Вионие, Мерло, Сира, Анчелота, Дорнфелдер, Регент, Мавруд и др.

“Нашата компания има създадени традиционни взаимоотношения с водещи френски, италиански, германски и други производители, с които обменяме информация за новости в технологично и техническо отношение. С гордост тук мога да кажа, че в последните години наши италиански и френски партньори, макар и с неохота, започват да признават, че насажденията ни стават по-добри от тези в техните родни страни. Това е признание за труда на всички ангажирани в тази дейност, но, разбира се, не е повод за успокоение.

Изп. директор Иван Папазов пред комбайна за грозде. Снимка: пресслужба на Винпром Пещера

Компанията винаги се е стремила и ще се стреми да поддържа много високо технологично ниво на производство, което гарантира получаването на суровина с отлични технологични качества”, заяви Папазов.

Като потвърждение на думите му след гроздоберачките тръгна и специален комбайн, който отменя голяма част от ръчната работа при прибирането на реколтата. Папазов изрази и притеснението си от нелегалните производители, като гаражи, мазета, фабрики, които са нерегистрирани или с отнет лиценз и съответно не плащат акцизи, данъци и осигуровки, което освен, че ощетява държавата, крие и сериозен риск за здравето на хората. Той призова хората да внимават при избора и консумацията на алкохолни напитки.

Шефът на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов, който също присъства на откриването на гроздобера във Винпром “Пещера”, пък подчерта, че е изключително важно страната ни да направи всичко възможно за признаване на ракията като традиционно национално питие. Така акцизът върху нея ще падне наполовина и бутилките ще поевтинеят.

Публикувана на 09/15/11 14:15 http://e-vestnik.bg/12669/grozdoberat-zapochva-v-peshtera/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване