09/15/11 18:55
(http://www.klassa.bg/)

Инвестициите у нас продължават да падат

Преките инвестиции в България през първите седем месеца са достигнали 183.8 млн. евро, показват данни на БНБ. Това е спад от над 76 на сто спрямо миналата година, когато вложенията у нас са били 775.6 млн. евро. Чуждите инвестиции само през юли са били 84 млн. евро спрямо 210 млн. евро за същия месец на миналата година. Най-голям капиталовложител у нас продължава да бъде Холандия, като за седемте месеца страната е вложила общо 171.8 млн. евро, като тук влиза целият капитал на фирмите и реинвестираната им печалба. Изненадващо на второ място е Люксембург с инвестиции у нас от 84.1 млн. евро. Въпреки че от страната са дошли много средства, техният произход не е ясен, тъй като това е офшорна зона и много компании от различни страни се възползват и регистрират фирмите си там . Подобна е ситуацията и с Кипър. Страната се нарежда на четвърто място по инвестиции след Русия с общо вложени 62.4 млн. евро за периода януари - юли.
Според Георги Ангелов, икономист от "Отворено общество", чуждите инвестиции за последните 12 месеца са 1.2 милиарда евро. В публикация в своя блог в интернет той посочва, че все още не е обърната тенденцията на спад, което показва, че не можем ефективно да се разграничим от проблемите на съседните страни. Има нужда от повече усилия в тази насока, включително по-добро бюджетно изпълнение за тази година и по-амбициозни бюджетни цели за следващата година, категоричен е експертът. В допълнение той отчита, че е необходима по-добра бизнес среда, по-добър инвестиционен климат, т.е. да се намалят пречките, бюрокрацията и бумащината пред инвеститорите.
Данните на БНБ отчитат, че излишъкът по текущата сметка е 642 млн. евро в края на юли и достига 14-годишен рекорд, изчисли investor.bg. За юли 2010 г. текущата сметка е била на плюс с 532,6 млн. евро. Основната причина за излишъка през юли 2011 г. е положителният баланс от международен туризъм в размер на 497,8 млн. евро, пише сайтът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване