09/15/11 18:28
(http://www.klassa.bg/)

Найденов обеща над 500 млн. лева субсидии на фермерите през 2012 г.

Земеделските производители ще получат през 2012 г. общо над 500 млн. лв. субсидии, обяви в град Първомай министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той уточни, че 240 млн. лв. ще бъдат раздадени на единица обработваема площ, 71 млн. лв. - на глава добитък, и други 70 млн. лв - по схема. Според него това е най-общо финансовата рамка на споразумението, което е договорено със селскостопанските производители.
За първи път догодина са предвидени средства за изграждане на магазини за директна продажба. На срещата фермерите поискаха отмяна на данъка върху субсидията и осигуряване на приоритет за българските производители при изкупуване на земеделска продукция от преработващите предприятия. На базата на разпределението и комбинирано с европейските средства стопаните ще получат около 30 лв. на декар по схемата за единно плащане на площ през 2012 г., което запазва тенденцията за увеличаване на подпомагането на единица площ, обявиха междувременно от Асоциацията на земеделските производители в България. Държавната помощ за подпомагане на свине и птици е в размер на 50 млн. лв. За производителите на плодове и зеленчуци са предвидени общо над 25 млн. лв. по програми за субсидиране.



Откриха радиоактивни гъби в Родопите

При лабораторни изследвания в две от партидите прясна диворастяща гъба Овчи крак, брани в Родопите, е установено наличие на радиоактивния елемент Цезий 137 над допустимите нива, информираха от Българската агенция по безопасност на храните. Изследването е по разпореждане на агроминистъра Мирослав Найденов. Партидите са възбранени и ще бъдат унищожени, се посочва в съобщението. Цезий 137 е изотоп на химичния елемент Цезий и има период на полуразпад 30 години.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване