09/15/11 19:38
(http://www.klassa.bg/)

НАТО няма да позволи Балканите да се потопят в насилие

Генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен заяви, че съюзът няма да допусне Балканите да се потопят в насилие отново на фона на нарастващото напрежение между Косово и Сърбия заради гранични спорове, предаде радио „Свободна Европа“. Той направи тези коментари по време на кратка визита в Прищина вчера, ден преди косовските власти да разположат своя полиция и митници на пунктовете "Бърняк" и Ярине".
Президентът на Сърбия Борис Тадич предупреди, че едностранната акция на Прищина, предвидена за утре ( днес-бел. ред.) може сериозно да застраши мира и стабилността на целия регион, предаде БЕТА. "На това трябва да се попречи", каза Тадич. По-рано шефът на мисията на ЕС в Косово (ЕУЛЕКС) Ксавие де Марняк заяви, че споразумението за налагане на използване на митнически печати на тези гранични пунктове ще наложи върховенството на закона в Северно Косово, добавяйки, че смесени екипи (на ЕУЛЕКС и косовските власти) ще работят в тази част на страната. "ЕУЛЕКС ще изпълнява оперативната работа според мандата си", каза той. Споразумението, постигнато в рамките на диалога между Белград и Прищина в Брюксел на 2 септември, предвижда признаване на косовските митнически печати, като планът започва да се изпълнява днес.
Според източници на сръбския в. "Данас" в Брюксел единственото решение на проблема е поделеният суверенитет между Белград и Сърбия, който да бъде наблюдаван от ЕС. Това обаче значи, че Сърбия ще трябва да се откаже от исканията си за подялба на Северно Косово, а косовските власти да преглътнат "горчив хап" - отказ от прилагане на плана на Марти Ахтисаари и отричане от пълния интегритет на Севера.
Междувременно главният мост на река Ибър в Косовска Митровица, който разделя града на сръбска и албанска част, бе изцяло блокиран, тъй като на средата на моста бе изсипано голямо количество чакъл. Кметът на община Лепосавич, където е ГПП "Ярине", призова всички сърби в Северно Косово да излязат днес по улиците и да попречат на евентуалния опит на косовската полиция и митници да "завземат" пунктовете "Ярине" и "Бърняк".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване