09/15/11 18:22
(http://www.klassa.bg/)

Обмислят увеличаване на осигурителния стаж с 3 г.

Увеличаване на осигурителния стаж с три години както за жените, така и за мъжете, като се запази възрастта за пенсиониране – това предлагат от Консултативния съвет по пенсионната реформа. Това стана ясно вчера на кръгла маса, организирана от Министерството на труда и социалната политика във Враца, където гостуваха социалният министър Тотю Младенов и подуправителят на НОИ Весела Караиванова.
В момента възрастта за пенсиониране за жените е 60 години с 34 години осигурителен стаж, а за мъжете 63 години с 37 години осигурителен стаж. Според преценката на участниците в кръглата маса този вариант не криел рискове за пазара на труда за младите. Една от причините, които налагали промени, била удължаването на продължителността на човешкия живот в Европа и България. Очаквало се към 2050 година хората да живеят със 7 години по-дълго, отколкото в момента. "Целта на кръглите маси е да се чуе мнението на всички социални групи по отношение на пенсионната реформа, преди да се приеме бюджетът на страната за следващата година и да направим тези промени, които ще ни позволят да укрепим системата и да й дадем възможност тя да бъде по-жизнена и да има ефект за хората", обясни министър Младенов.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване