09/15/11 17:57
(http://www.klassa.bg/)

Още по-нов закон за възобновяемите енергоизточници

За инвеститорите основен проблем у нас са недобре изработените закони, както и ниските изкупни цени на продукцията им в областта на възобновяемите енергийни източници (стр. 16). Затова и от компаниите предлагат промени в чисто новия закон за ВЕИ-тата, защото просто той не е доизпипан. Интересът към вложенията в зелена енергия не е намалял, но компаниите все още не могат да се настроят за работа в новите условия, защото... още няма такива.
Иначе как да си обясним, че инвеститорите във фотоволтаици, да речем, получава субсидия по линия на Програмата за развитие на селските райони, а в същото време енергийният регулатор ги субсидира допълнително с преференциални цени, в пъти по-скъпи, отколкото получават ТЕЦ и АЕЦ при изкупуването на електроенергията от възобновяеми източници?
И въпреки това у нас няма нито кой знае колко вятърни паркове, нито фотоволтаични централи, за биомаса да не говорим.
Засега България постига целите си за зелена енергия в ЕС чрез използването на... печки на дърва. Да, колкото и невероятно да звучи, дървата за огрев също са вид биомаса, но според специалистите отоплението с обикновени печки е нискоефективно и при него се отделят много вредни емисии.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване