09/15/11 18:48
(http://www.klassa.bg/)

Работодатели и синдикати искат нов закон за управление на отпадъците

Във възможно най-кратък срок до 25 септември да се учреди работна група към МОСВ, която да изготви нов проект на Закон за управление на отпадъците. В нея да участват експерти от Министерството на икономиката, на регионалното развитие, както и представители на неправителствените организации, предлагат 9 неправителствени организации на бизнеса и национално представените синдикати. Късно вечерта в сряда те подписаха общо становище за това, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК).
Освен БСК, документа подкрепят и Българска асоциация на металургичната индустрия, Българска асоциация по рециклиране, Гражданска инициатива на търговците с отпадъци от черни и цветни метали, Българска браншова камара «Феникс ресурс»,Конфедерация на независимите синдикати в България, Конфедерация на труда „Подкрепа” Синдикална федерация «Металици» към КНСБ, Национална федерация «Металургия» към КТ «Подкрепа».
В този си вид законопроектът не решава, а изостря натрупаните проблеми в управлението на масово разпространените, опасни, промишлени и битови отпадъци, метален скрап и други. Не е направена предварителна оценка на въздействието на законопроекта върху бюджета и заинтересованите страни, което ще доведе до сериозни проблеми и в частния бизнес, коментираха от БСК. Основните проблеми, които се визират в становището, са разрешението площадките за скрап да се намират в общини с приети Общи устройствени планове. Такива имат само 30 % от общините в България, уточняват от организациите. Изискването изкупуването на отпадъци от черни и цветни метали да се извършва с документ за произход пък ще доведе до липса на суровина. Според Политими Паунова, изпълнителен директор на Българска асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), не повече от 5 до 10 % от обработваните метали в металургичната индустрия се счита, че са придобити в резултат на посегателство. По нейните думи металургията, която е основен износител и с положително външнотърговско салдо от около 2 млрд. лв., ще претърпи финансови загуби в резултат на намаляване дела на преработените вторични метали. След влизане в сила на закона за управление на отпадъците, 2/3 от страната ще останат без места за събиране на скрап. Това ще доведе до увеличаване на транспортните разходи и оскъпяване на продукцията.
Годишно в България се рециклират около 1 млн. тона отпадъци, от които 750 000 са от черни и цветни метали. Те се използват повторно като суровина в металургичната индустрия в страната или се изнасят в чужбина.
Допълнителен проблем е, България може да бъде санкционирана заради забавянето на новия закон за управление на отпадъците в съответствие с евродирективата. Окончателният срок за това изтече на 16 август, припомнят от организаците.



Такса смет скача между 25% и 50% до 2014 г.

Между 25 и 50 на сто ще трябва да скочи такса смет до 2014 година, ако се приложи новата система за въвеждане на такса депониране, приета в постановлението на МС. За това предупредиха кметовете от Националното сдружение на общините в официална позиция, изпратена и до екоминистъра Нона Караджова и подписана от председателя на НСОРБ Дора Янкова.
НСОРБ настоява за корекции на постановлението на правителството за въвеждане на такса депониране, която ще се отчислява в специални сметки и ще е част от такса смет. Според сдружението с документа, от една страна, общините ще бъдат вкарани в допълнителни разходи, а хората – натоварени с по-висок данък, който няма да са в състояние да плащат, а оттам и местната хазна ще отчете по-ниска събираемост.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване