09/15/11 14:53
(http://www.klassa.bg/)

Русия и Европа се карат, Турция печели

В присъствието на премиера на Русия Владимир Путин днес „Газпром“ трябва да подпише юридическо обвързващо споразумение на акционерите с участниците в „Южен поток“ - италианската компания ENI, френската EDF и нeмската Wintershall — за тяхното влизане в проекта и за гаранциите за неговия старт. Но документът се подготвя под сериозния натиск от страна на европейските власти. Еврокомисарят Гюнтер Йотингер направо определи проекта като противоречащ на интересите на Евросъюза и заплаши „Газпром“ с проблеми с договорите, ако „Южен поток“ попречи на европейския газопровод „Набуко“. Възможности на Еврокомисията за това не липсват: тя планира в близко време да стане ключова страна във всички газови преговори на Европа, пише руският в. „Комерсант“.
Първата част от „Южен поток“ трябва да бъде пусната не по-късно от 2015 г.( мощност 15,75 млрд куб. м газ годишно) и шефът на "Газпром" Алексей Милер уверяваше, че проектът ще върви по график. В същото време властите в Европа, които отдавна се опитват да се борят с монопола на „Газпром“, започнаха безпрецедентен натиск върху участниците в руския проект. Във вторник „Дойче веле“ публикува направените през миналата седмица изявления на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Той оцени „Южен поток“ като опит на руснаците да предотвратят проекта по южния коридор, т.е. доставката на газ в Европа по маршрут, заобикалящ Русия: от Туркмения по дъното на Каспийско море в Азербайджан и по-нататък през Турция с използването на Транскаспийския газопровод (решение за неговото строителство още не е взето) и газопровода „Набуко“.
Гюнтер Йотингер предупреди Русия: ако тя смята, че „Южен поток“ или какъвто и да било политически натиск върху Ашхабад и Баку ще заставят Европа да се откаже от Транскаспийския газопровод и „Набуко“, „лично аз по-малко ще се доверявам на дългосрочните газови договори и по-малко ще вярвам, че газът не представлява политически инструмент. „На руснаците е по-изгодно да имат 30% дял на газовия пазар в Европа с обем от 600 млрд. куб. м, отколкото 40% при обем от 400 млрд. куб. м, подчерта г-н Йотингер. Същевременно той даде да се разбере на руската страна, че Европа е готова да увеличи руските доставки само в случай че делът на „Газпром“ на европейския енергиен пазар, а следователно и зависимостта на Евросъюза от руски енергоресурси намалее. Без строителството на Транскаспийския газопровод това е невъзможно.
В Кьолн Гюнтер Йотингер си позволи това, което Европа досега не си е позволявала – откровен натиск вече не само върху „Газпром“, а и на неговите европейски партньори по проекта „Южен поток“. Енергийният комисар подчерта, че се съмнява, че проектът ще бъде реализиран, ”защото е много скъпо да се прокарва тръба по дъното на Черно море“ (подводната част на „Южен поток“ се оценява на 10 млрд долара, а целият проект на 15,5 млрд долара).
Това, че подобни изявления се правят именно от еврокомисар, е неприятно за Москва и за това, че от скоро време именно Еврокомисията претендира за статута на главен преговарящ с Русия по условията за внос на газ, а също и с другите страни по създаването на Южния коридор.
В „Газпром“, EdF и Wintershall не коментираха съмненията на Йотингер относно съдбата на проекта, а в ENI въпросите ни останаха без отговор, пише „Комерсант“. От министерството на енергетиката, съобщиха, че през есента вероятно в Астрахан ще се проведен конференция на прикаспийските държави, на която ще се обсъжда юридическият статут на Каспия, от който зависи проектът за Транскаспийския газопровод, в това число и участието на европейските партньори. Във вторник руският министър на енергетиката Сергей Шматко каза, че юридическият статут на Каспия е в прерогативите само на каспийските държави и към него Еврокомисията няма отношение. Т.е. сега тази позиция се променя. На нас ни дават да разберем, че Транскаспийският газопровод ще се появи във всички случаи и да се строи или не „Южен поток“ в такива условия, е наша работа, каза шефът на Rusenergy Михаил Крутихин. Засега това е само полемика, но рискът „Южен поток“ да бъде замразен или недонатоварен заради твърдото желание на Европа да пусне алтернативна тръба се запазва.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване