09/15/11 18:17
(http://www.klassa.bg/)

Сергей Игнатов обяви създаване на електронна магистрала

Трябва да създадем електронна магистрала. Това заяви вчера
просветният министър Сергей Игнатов в столичното 134-то училище „Димчо Дебелянов“, където присъства на тържеството за откриване на новата учебна година. Според казаното от него, правителството е поело ангажимент до края на мандата си България да има "електронно правителство", а част от него е електронизацията на целия учебен процес. Проектът за Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в образованието бил временно спрян заради одити и сега ще продължи, поясни министърът. За първи път тази година ще се използват електронни учебници. Първата им версия включвала 45 заглавия, като се започне от буквара за най-малките и се стигне до езиковите учебници за осмокласниците. През 2020 година у нас няма да има разлика между контактното обучение в клас и обучението в интернет, а родителите и техните деца, ако са били болни, ще могат да се запознават с уроците в глобалната мрежа, каза Сергей Игнатов. Датата за началото на учебната година ще бъде включена в новия Закон за предучилищното и училищното образование, допълни той. Очаквало се проектозаконът да бъде внесен за обсъждане в Народното събрание до декември.
При откриването на учебната година в СОУ “Ив.Вазов“ в Благоевград президентът Георги Първанов сравни 15 септември с 24 май и 1 ноември в българския празничен календар. По думите му откриването на учебната година може спокойно да се нареди до празниците на буквите и народните будители. В словото си държавният глава подчерта, че знанието е сила, по-мощна от меча и оръжието, и това са осъзнали още нашите предци по време на най-тежкото османско робство, когато са давали всичко, за да просветят децата си.
В Пловдив министърът на културата Вежди Рашидов присъства на празненството за първия школски звънец в Националното музикално училище „Добрин Петков” и Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. „Живейте като бъдещи гении, защото това е пътят на успеха. И ако искате да бъдете най-великите хора, ще станете”, пожела той на младите таланти пред техните родители. Българите нямат право да бъдат втора категория хора, защото те не са и го доказват с талантите си, каза още в Пловдив Вежди Рашидов. Кметът на София Йорданка Фандъкова откри учебната година в новата сграда на Втора английска гимназия „Т. Джеферсън”. Пред участниците в празника тя подчерта, че за общината част от най-важната политика е инвестицията в образованието.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване