09/16/11 17:55
(http://www.klassa.bg/)

Васил Тончев, социолог, „Сова Харис“: Чака ни остра и нетолерантна политическа битка

- Г-н Тончев, в навечерието на официалния старт на предизборната кампания какви са вашите прогнози – ще станем ли свидетели на компроматни битки, или ще надделеят търпимостта и толерантният тон?
- Струва ми се, че няма да има толерантна кампания. По места, при изборите за кметове и общински съветници, ще се преплетат най-различни интереси. Още повече че основният бизнес и парични потоци в момента минават за съжаление през държавата и общините. Бизнесът е в много тежко положение и в голяма степен очаквам корпоративните интереси да се насочат към съответните общински позиции. В национален мащаб ще има много оспорвани президентски избори. Мисля, че така както се подредиха екипите, нещата са на кантар и ще сме свидетели на сериозна политическа битка, а това ще доведе до изостряне на тона и до използване на извън регламентирани методи. Чака ни остра и нелицеприятна политическа битка и в двете посоки.

- Как да си обясним избухването на скандала около подкупа, искан от кандидата за президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев, и намесването на общински съветници от различни политически сили?
- Този скандал тръгна може би неволно, за да се покаже, че Росен Плевнелиев е коректен човек, който не се поддава на на такъв тип натиск, но нещата отидоха в съвсем друга посока. Дори мега звездата Христо Стоичков се намеси в спора, и то по начин, който изобщо няма да го закрие, а напротив ще го продължи, защото и самият той казва, че срещу него е имало корупционен натиск. Това ще отвори нова страница на скандала, а няма да го потули. Но като се каже А, трябва да се каже и Б, съответно кой, кога и защо, тъй като знаем, че при такава ситуация трябва да отговорят и двете страни.

- Добра оценка за личността на Плевнелиев, „приятелски огън“ или неволна грешка от страна на министър Цветан Цветанов беше съобщаването за искания през 2007 г. подкуп?
- Не съм толкова вътре в нещата, за да мога да кажа. Възможни са всички варианти.

- Какъв е вашият коментар за начина, по който беше представен Росен Плевнелиев като кандидат-президент на ГЕРБ. Удачно ли беше премиерът Бойко Борисов да обявява, че едва ли не бившият регионален министър е третият вариант. Питам ви, защото от БСП веднага извлякоха дивиденти от представянето, а в писмото си до ръководството на левицата Стефан Данаилов посочи точно това като причина да се кандидатира за вицепрезидент?
- Мисля, че не беше най-удачното представяне. Все пак номинират човек, който да бъде държавен глава, и той не може да е резервният вариант. На този етап Плевнелиев е най-добрият вариант за ГЕРБ, но беше представен като компромис. Нещо повече. В много кратки срокове той беше заместен в Министерството на регионалното развитие, изваден от там, оказа се, че новият екип ще работи по същия прекрасен начин и че той по никакъв начин няма да липсва. А това са неща, които като послания поне не са в особена подкрепа на кандидатурата на Плевнелиев.

- Може би трябва предизборният щаб или ПР да променят концепцията си?
- Само можем да гадаем кои неща са умишлени, кои не са премислени, но така или иначе не влизат с летящ старт в кампанията. От друга страна, БСП също направиха удачна президентска двойка. Първо, профилът на Ивайло Калфин е доста подходящ за позицията, на която кандидатства. Има и достатъчно опит, има и познания, и то точно по международни теми. Той е от този тип експерти, нужни за поста. Но кампанията му вървеше доста вяло и апаратът на БСП не я беше прегърнал с особена любов. С включването на Стефан Данаилов нещата ще се разчупят много. Първо това ще осигури, при всички случаи, балотажа. От изследванията знаем, че около 40 на сто от тези, които казват, че ще подкрепят Меглена Кунева, бяха от средите на БСП. Мисля, че в новата ситуация те ще подкрепят двойката на БСП. Освен това самата кампания ще стане много по-разчупена и много по-интересна. Според мен до голяма степен силите са изравнени, макар че ГЕРБ продължава да има преднина. Плевнелиев ще влезе като фаворит най-малкото на първия тур. Но какво ще стане на балотажа, какъвто данните категорично показват, че ще има, не можем да кажем. Още повече че досега не знаем каква ще е ролята на ДПС. Известно е, че те са дали инструкция на първия тур техните хора да не гласуват, защото имало опасност да се объркат в сложните интегрални бюлетини и предпочитат да концентрират вниманието си само върху местните избори. Но на втория тур е много вероятно ДПС гласно или негласно да подкрепи екипа на БСП.

- Защо досега ДПС запазва мълчание и не е обявило кого подкрепя от кандидатпрезидентските двойки. Само това ли е причината – да не се объркат хората от сложните бюлетини?
- Не, разбира се! Това е някакъв аргумент, а другото е, че те знаят, че на първи тур кандидат, подкрепен само от тях, няма шансове за президент. Могат да бъдат балансьори и да подкрепят един от кандидатите на следващия тур.

- Третият кандидат за президент Меглена Кунева тръгна с летящ старт, а впоследствие, особено след номинациите на Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин, като че ли малко се позагуби нейното присъствие.
- Действително. Още повече че двете големи политически сили забавиха много номинациите си, а това й даде възможност добре да разгърне кампанията си в началото и тя набра сериозна скорост. Но за да можеше да издържи на това темпо, й беше нужна подкрепата на някоя от големите политически сили, най-малкото на ДПС.

- Грешка или разумен ход беше нейната ранна номинация?
- Мисля, че не е грешка. Ако беше оставена за накрая, нямаше да набере и тази скорост. Но просто не успя да я разгърне докрай и загуби темпото. Мисля, че няма да бъде реален конкурент на първите две кандидатури.

- Останалите претенденти, издигнати от по-малките политически сили – Волен Сидеров, Румен Христов, Атанас Семов, Красимир Каракачанов, засега също като че ли не успяват да се откроят.
- В контекста на цялата надпревара те няма да минат безлично, тъй като ще успеят да влязат и медийно, пък ако имат възможност и директно в дебат с фаворитите. Те ще са хората, които ще поставят въпросите, а фаворитите ще трябва да им отговарят. Всички претенденти, които изброихте, имат своите ниши. Те ще бъдат отбелязани пред обществеността и ще получат съответния процент, а съвкупно той ще бъде сериозен. Това е един от факторите, който ме кара да мисля, че балотаж със сигурност ще има. При толкова много кандидати просто е трудно един да получи половината и повече гласове на първия тур.

- Трябва ли да има дебати – един или повече между основните претенденти.
- Необходимо е. Иначе ще бъде неуважение към обществото.

- Напоследък много се коментираше участието на Стефан Данаилов във филма „Стъклен дом“, който беше планиран да бъде излъчен по bTV в края на септември, после се разбра, че ще е след изборите. Сериалът можеше ли да повлияе на избора на гражданите ?
- Разбира се. Ясно е, че за едни поколения Стефан Данаилов е майор Деянов, за други – Касабов. Примерно, ако ролята на Касабов влезе в много черни краски и той се покаже като негодник, предал семейството си, неминуемо това ще се пренесе и върху действителния му образ, или върху политическия му образ. И обратно. Ако се героизира образът, в него има по-голяма коректност, доблест и чувствителност, ще повлияе в другата посока. Тези неща имат значение.

- Двамата основни претенденти за вицепрезидент - Маргарита Попова и Стефан Данаилов, няма да стоят зад гърба на президента, а ще бъдат до него, както сама се изрази правосъдният министър. Идва ли време за промяна и нови функции на вицепрезидента?
- И при президентската, и при вицепрезидентската роля много са важни качествата и авторитетът, който има съответният кандидат. Тези позиции така са създадени у нас, че човек може да тежи само с авторитета, който има, и по този начин може да влияе. Действително може да направи много неща и силно да повлиява върху процесите в обществото, стига да умее да го прави и да има тази тежест. От тази гледна точка досега виждахме, че вицепрезидентите просто се губеха от общественото внимание, включително и един достоен човек като Блага Димитрова. Тя просто се оттегли от тази позиция, като видя, че за нея е безсмислена. Сега за първи път има възможност и в двата варианта вицепрезидентът да тежи и който и от тях да влезе в тази роля, няма да бъде незабележим. Неслучайно Стефан Данаилов се отказа да бъде фаворит. В ролята на президент той не се виждаше и не му подхождаше и ясно и категорично отказа. Бидейки вицепрезидент, поемайки културния фронт като приоритет, което неминуемо ще стане, ако бъде избран, той ще осмисли по нов начин тази позиция. Същото може да се каже и за Маргарита Попова, която бидейки вицепрезидент, ще може да влияе върху реформите в правосъдната система.

- Коя партия се очертава като фаворит на тези избори?
- Безспорно е, че ГЕРБ стои по-добре в момента, но и положението на БСП не е за подценяване. Позицията на ГЕРБ, с която влиза в изборите, е добра. Мисля, че в големите градове предимство ще получи ГЕРБ. Но за мен президентските избори не са решени и до последния момент ще изследваме. Струва ми се, че България намери своите лява и дясна партия и нов месия в скоро време няма да се появи.

- Могат ли да се очакват промени след изборите – не само в правителството, но и в ръководствата на партиите?
- Не само, че е възможно, но е и нормално, но всичко това ще зависи от резултатите.

- В последните дни станахме свидетели на доста рокади на средно управленско ниво. Те могат ли да се обвържат с изборите или не?
- Тези оставки се приемат от ръководството на управляващите. Знаем, че там нещата стоят по един строго йерархичен начин и струва ми се, че в това отношение премиерът показва, че е абсолютно безкомпромисен и не се съобразява с това идват ли избори или не. Той следва тази линия, а тя се приема и добре от обществото.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване