09/16/11 19:42
(http://www.klassa.bg/)

Е.ОН продава дружествата си в България?

Германската енергийна компания Е.ОН, която е мажоритарен собственик на елмрежата в Североизточна България, възнамерява да се оттегли от страната ни. Това съобщи вчера сайтът „Лайфбиз“, цитирайки свои източници. Те твърдят в обясненията си за информационен меморандум, разпространяван от компанията към потенциалните купувачи. От дружеството отказаха коментар.
У нас Е.ОН притежава 59% от електроразпределителните предприятия във Варна и Горна Оряховица, 33 на сто от двете дружества се държат от държавата, а останалите 8% са собственост на Европейската банка за възстановяване и развитие. Фирмите на Е.ОН тук не са публични, но заради предстоящата приватизация на държавния дял през борсата ще станат такива, казаха от приватизационното ведомство.
В информационния меморандум до потенциалните купувачи се твърди, че предстоящата продажба на миноритарния пакет държавни акции ще даде възможност на бъдещия купувач да придобие стабилна компания, обясняват от агенцията.
133,3 млн. лв. пък е печалбата на АЕЦ „Козлодуй“ за полугодието, заяви вчера в парламента енергийният министър Трайчо Трайков. По думите му централата ще продължи да осигурява евтина електроенергия основно за битовите абонати.
Енергийна борса у нас се очаква да има не по-рано от края на 2012 г., обясниха вчера пред „Класа“ източници от енергийното ведомство. Обсъжда се и възможността българската борса да се свърже с централноевропейската в Лайпциг, която е бенчмарк за региона. Първоначално се очакваше борсата у нас да заработи съвместно с румънската до март следващата година.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване