09/16/11 20:11
(http://www.klassa.bg/)

Индия единствена от страните в БРИКС вдига лихвите

Централната банка на Индия вдигна лихвите за 12-и път от началото на март 2010 г., с което се дистанцира от страните в БРИКС, които досега смъкваха или просто задържаха цената на заемното финансиране заради колебливостта на глобалното възстановяване.
Reserve Bank of India вдигна репо лихвата от 8% на 8,25%. Четиринадесет от 17 икономисти в проучване на „Блумбърг” предвидиха решението, а останалите очакваха запазване на нивото.
Управителят на институцията Дувури Субарао действа в контраст с политиката на Бразилия и Русия, които смъкнаха ставките през последния месец, докато Китай се въздържа от покачвания от началото на юли. Поскъпването на храните и горивата и обезценяването на рупията може да остави инфлацията над 9% - граница, която бе превишена във всеки от последните девет месеца.
„Решението очевидно означава, че основният приоритет на централната банка е да овладее инфлацията независимо от опасенията около глобалните вълнения“, казва Индранил Сен Гупта, базиран в Мумбай икономист от Bank of America. „Има предпоставки за ръст на инфлацията след последното поскъпване на бензина и спада на рупията.“
Доходността по облигациите с падеж през април 2021 г. се качи с 0,01% на 8,34% към петък по обяд в Мумбай. Bombay Stock Exchange Sensitive Index нарасна с 1%, а рупията с 0,1% до 47,5 за долар.

Слаба рупия

Индийската парична единица падна с 5,9% през това тримесечие, най-тежката загуба на стойност в Азия, след като инвеститорите започнаха да избягват нововъзникващите пазари заради опасенията, че глобалната икономика се забавя.
Инфлацията в страната е най-високата сред представителите на БРИКС, като през август стигна 13-месечен връх от 9,78%.
Потребителските цени скочиха със 7,2% в Бразилия, 8,2% в Русия и 6,2% в Китай миналия месец на годишна база. В Южна Африка ръстът им бе 5,3% през юли.
„Инфлацията остава висока, и то доста над приемливото за индийската централна банка“, се казва в изявление на институцията. „Една прибързана промяна в политиката може да затвърди инфлационните очаквания и така да разводни ефекта от предприетите досега мерки. Ето защо е наложително да се придържаме към позицията си.“
Субарао вдигна лихвите с общо 3,5% от средата на март 2010 г., най-драстичната серия от покачвания от създаването на централната банка в Индия през 1935 г., показват данните на „Блумбърг”.
Страната трябва да овладее инфлацията, за да съхрани покупателната способност и да поддържа растежа, посочва финансовата институция.

Забавяне на ръста

Икономиката на стойност $1,7 трлн. отбеляза ръст от 7,7% през тримесечието, приключило на 30 юни, спрямо предходната година, което е най-бавният темп на ръста от последното тримесечие на 2009 г. насам. Брутният вътрешен продукт се повиши със 7,8% през предходното тримесечие.
„Ръстът на Индия се забавя, а не отбелязва срив“, заяви преди обявяването на доклада Лейф Ескесен, базиран в Сингапур икономист от HSBC Holdings Plc. „Спадът на световната икономика очевидно е проблем, но ориентираната към вътрешното потребление индийска икономика не е толкова уязвима в сравнение с останалите азиатски икономики.“
Индийската централна банка съобщи, че макар и толкова много показатели да сочат забавяне на ръста, „при сегашния сценарий с голяма вероятност от инфлация през следващите няколко месеца основен риск си остават растящите очаквания за инфлация.“
Инфлацията може да се увеличи, след като Indian Oil Corp., най-голямата рафинерия на страната, увеличи цената на бензина вчера за втори път в рамките на четири месеца. Загубите от продажбите на гориво с по-ниска цена растат, след като индийската рупия поевтиня спрямо долара, съобщи вчера П.К. Гоял, финансов директор на Indian Oil.

„Пряк ефект“

Повишението на цената на бензина ще има „пряк ефект от 7 базисни пункта“ върху инфлацията в допълнение към „непрекия забавен ефект“, се казва в изявлението. Петролът в Ню Йорк поевтиня с 6,3% през това тримесечие. Той поскъпна с 0,1% и достигна $89,45 за барел в 12:40 ч. на обяд в Мумбай.
„Въпреки че цената на суровия петрол се понижи, поевтиняването на рупията оскъпява вноса“, заяви Рой Пол, базиран в Мумбай заместник главен мениджър на хазната във Federal Bank Ltd. „Това ще задържи натиска върху инфлацията.“
Служители в страни като Китай и Южна Корея се въздържаха да повишат лихвените проценти през последните седмици, за да преценят дали забавянето на ръста на икономиката ще смекчи ценовия натиск. На 31 август Бразилската централна банка предпочете да понижи целевия си базов междубанков лихвен процент SELIC за първи път от 2009 г., за да защити ръста.
На 14 септември политиците в Русия понижиха лихвените проценти, начислявани върху обратно изкупените кредити, и повишиха депозитните лихвени проценти, за да увеличат кеша на пазарите и да стимулират ръста.
Миналия месец индийският премиер Манмохан Сингх заяви, че овладяването на инфлацията е приоритет на правителството му. Опозицията го критикува за неуспеха му да постигне контрол над ценовите печалби в една държава, в която по изчисления на Световната банка три четвърти от населението живеят с по-малко от $2 на ден.
„Тъй като паричната политика функционира със забавяне, натрупващият се ефект от политическите действия трябва да започне да се усеща все по-силно и да се изрази в още по-голямо забавяне на търсенето и преобръщане на траекторията на инфалцията към края на 2011 – 2012 г.“, се казва в изявлението на централната банка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване