09/16/11 16:38
(http://www.klassa.bg/)

Културен център в Балчик става "Зона за съвременно изкуство"

"Зона за съвременно изкуство" е името на първия по рода си арт проект, в който ще вземат участие младежи от България, Литва, Унгария и Чехия. Той стартира на 22 септември в културния център "Дворецът" в Балчик.
Младите творци ще представят достиженията си в различни направления на съвременното приложно и изящно изкуство : моден дизайн, сценично изкуство, стъкларство, мултимедия. Организаторите съобщиха за „Класа“, че към младите артисти ще се присъединят и 15-ина доброволци от Испания, Латвия и Полша.
Идеята на проекта „Зона за съвременно изкуство“ е новаторска форма, която синтезира творческия и менторски акт в една. На практика зоната събира изявени таланти в едно пространство, като така способства за обмяната на идеи, творчески техники, умения, познания от различни култури. Предвидено е уникалният по рода си проект, в който участват младежи от 7 европейски страни, да приключи със съвместен арт спектакъл - "Код ГОТИК" на 2 октомври. Готическото направление в приложното и изящно изкуство е избрано в ролята си на мост между класическото изкуство от епохата на Средновековието и субкултурите на съвременните младежи е в основата на обединяващата концепция и стилистика на общия пърформанс, който ще види публиката. Той ще представи и специална триизмерна прожекция на всички творби, които бъдат създадени по време на проекта. Зоната за съвременно изкуство ще създаде специализирани арт ателиета и работилници, в които младите художници ще покажат свои проекти, които вече са реализирани в техните държави. Утвърдени имена от най-новата творческа вълна пък ще разкрият най-новите тенденции и технологии в съответните направления на изкуството. Сред темите са и видео и саунд артът и нет артът.
Водещ акцент в уъркшоповете, които ще се проведат в Балчик, ще бъде ролята на новите медии и дигитални технологии като поле за реализация и иновативни идеи на новото поколение творци в Европа. През септемврийските творчески дни в Балчик ще се проведат и дискусиите: Дизайнът - актуална форма на съвременното приложно изкуство; Организиране и управление на културни събития; ReUSE+ReDESIGN = алтернативни арт концепции за транформация на градска среда.
Авторите на уникалния проект „Зона за съвременно изкуство“ са си поставили целта, с началото на първото му издание да се създаде традиция, която да наложи серия от аналогични арт проекти, които да запознават от първа ръка най-младото поколение творци с водещите актуални тенденции и умения от областта на съвременното изкуство, които ще бъдат подкрепени от програма "Младежта в действие" на ЕК.
Архитектурно-парковият комплекс “Дворецът”, който е домакин на събитието, е изграден по проект на италианските архитекти Америго и Аугустино през 1924 г. като лятна резиденция на румънската кралица Мария. Дворецът включва два основни елемента – сграден фонд и парк. В архитектурата на двореца се преплитат старобългарски, готически, ориенталски, мавритански елементи. В двора е изграден параклисът "Стела Марис", а сред забележителностите са "Божествената градина", "Английски двор", "Градината с кръстовидното водно огледало", "Гетсиманската градина", "Мостикът на двореца и гаражите за яхти", юзината и "Мостът на въздишките", "Алеята на виното","Алеята на вековете" ,"Висящите тераси", гробът на кралица Мария.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване