09/16/11 19:15
(http://www.klassa.bg/)

Медиатори ще помагат при търсенето на работа

250 медиатори ще работят по Оперативна програма "Човешки ресурси" с ромите и с хората с увреждания през следващата година, за да им помогнат да се запишат в бюрата по труда и чрез тях да си търсят работа. Това съобщи вчера социалният министър Тотю Младенов в парламента в отговор на въпрос на депутата от левицата Драгомир Стойнев. Очаквало се медиаторите да достигнат до максимален брой безработни и да им окажат нужната подкрепа. Планирало се също в националния план за действие по заетостта през 2012 година да бъде включена нова инициатива за ограничаване на младежката безработица. Социалният министър допълни, че паралелно се развивал и регионалният подход за увеличаване на заетостта. В момента се изпълнявали 153 програми на местно ниво, които позволили разкриването на над 2000 работни места. Тотю Младенов не отрече, че националната статистика отчита намаляване коефициента на заетост, която през второто тримесечие на тази година е 58,2 на сто. През 2011 г. безработицата оставала висока поради продължаващите съкращения в някои отрасли и дейности, обясни социалният министър. Той добави, че в същото време от март се наблюдавало намаляване на регистрираните безработни. Според казаното от него към края на август записаните в бюрата по труда граждани без работа са над 313 772, или 9,45 на сто. Младенов обаче подчерта, че социалното министерство прави всичко възможно да не допусне драстично увеличаване на безработицата в България. Като пример той посочи схемата "Развитие" по Оперативна програма "Човешки ресурси" . По нея били обучени над 21 хиляди безработни.
Националният център за социална рехабилитация-София ще си има работа с прокуратурата за неплащане на заплати, заяви министър Младенов. Той разясни, че сдружението управлява 13 социални услуги, делегирани от държавата в Бургас, Варна, Велинград, Правец, и в ролята си на работодател дължи трудови възнаграждения на свои служители за над 360 000 лева. Държавата изплащала навреме средствата за делегираните дейности на общините, а те от своя страна не бавели плащанията на организациите, с които са сключили договори. "Националният център за социална рехабилитация" носи цялата отговорност за неплащане на заплатите на служителите си и държавата в случая не носи вина, обобщи социалният министър.



Центрове за деца и родители изграждат във Враца и Бяла Слатина

Изграждане на Общностен център за деца и семейства във Враца и Център за деца и родители в Бяла Слатина финансира Министерството на труда и социалната политика, съобщи пресцентърът на ведомството. Обектите са на обща стойност 1 999 784 лева и се реализират по Проекта за социално включване. Общностният център за деца и семейства в община Враца ще предлага ранна интервенция на уврежданията за деца до 3-годишна възраст, здравна консултация, семейно консултиране и подкрепа. Подобен тип дейност ще развива и Центърът за деца и родители в Бяла Слатина, който е пример за доброто партньорство между държавата и местната власт.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване