09/16/11 20:00
(http://www.klassa.bg/)

Мобилните разговори ще поевтиняват, но не се знае с колко

Цените на мобилните услуги едва ли ще паднат със същия темп, с който Комисията за регулиране на съобщенията ще намали поетапно цените за терминиране от началото на 2012 г. Източници от трите мобилни оператора потвърдиха пред „Класа“, че ще има спад, но официално не се ангажираха с конкретна цифра. Според плана на КРС цените на едро ще намалеят от 13 ст. на 6.5 стотинки от 1 януари 2012 година. Предвижда се още от 1 юли тарифите да стигнат 5.5 ст., а от 1 януари 2013 г - 4.6 ст.
От „Мобилтел“ посочиха, че крайните суми за плащане от потребителите ще продължат да се понижават постоянно, както и до момента се е случвало дори без регулация на цените на едро. От оператора цитираха данни на Еврокомисията, които показват, че крайните клиентски цени за 2009 г. за минута гласово повикване в мобилните мрежи у нас са били най-ниските в ЕС - 0.04 евро при средни стойности в размер на 10 евроцента. Отново според данните на „Мобилтел“, през 2010 г. и първата половина на 2011 г. крайно клиентските цени при тях са запазили трайна тенденция за намаление средно с около 25% на годишна база. Заради факта, че мобилният пазар е силно конкурентен, от компанията прогнозират тенденцията да се запази. От Vivacom и Globul на този етап не дадоха конкретни данни за цените догодина.
По отношение на продуктите и услугите от „Moбилтел“ съобщиха, че ще се фокусират най-вече върху таблетите и смартфоните на пазара. По данни на компанията интересът към тези устройства се засилва. От оператора представиха и възможностите на първата тестова мобилна мрежа от четвърто поколение LTE у нас. От Vivacom ще акцентират върху 100% покритие в България с високоскоростен интернет. Оттам работят и върху по-широко покритие на 3G мрежата си. До края на годината очакват да бъде пусната и IPTV, а още през октомври ще стартира и услугата виртуален номер за оптимизиране на разходите. От компанията обещават чрез това нововъведение изходящите повиквания към мобилни оператори автоматично да минават през виртуалния номер, а останалите да се насочват през фиксираната линия. От Globul запазиха бъдещите си планове в тайна.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване