09/16/11 14:33
(http://www.klassa.bg/)

Раннобудниците са по-здрави, по-слаби и по-щастливи

Хората, които стават рано, са по-здрави, по-слаби и по-щастливи от онези, които си поспиват до късно, откриха учените от лондонския университет „Роухемптън“, цитирани от „Дейли телеграф“.
Според изследователите това е така, защото раннобудниците свършват сутрешните задължения по-бързо, приготвят децата си за училище по-рано и това им помага да са по-успешни на работното си място. Онези, които са по-склонни да пренебрегнат будилника сутрин, по-често са депресирани, подложени на стрес и са по-застрашени от затлъстяване.
Учените проучили 1068 възрастни, за да изследват нивото им на щастие и тревожност, физическото им здраве, храненето и съня им. Те открили, че „славеите“ стават най-късно до 6:58 часа, докато „совите“ започват деня си едва в 8:54 часа. През почивните дни и двете групи си поспивали с един час повече. „Хората, активни сутрин, са по-здрави и по-щастливи от „нощните птици“, освен това имат и по-нисък индекс на телесната маса“, обясни д-р Йорг Хубер от университета „Роухемптън“. Все пак учените подчертават, че разликите между двете групи не са големи и че да си „сова“ има своите предимства например при длъжности, които изискват работа до късно.
Изследването показало още, че хората, които стоят по-дълго пред телевизора, по-често пропускат закуската. Според учените това вероятно се дължи на похапването пред телевизора вечер, след което сутрин не се чувстваме толкова гладни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване