09/17/11 09:47
(http://radiomilena.com/)

Празнуваме Вяра, Надежда и Любов

Църквата почита паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка „София“. Днес е празникът на столицата, която ще го отбележи с тържества и литургии. Въпреки че се пада в събота, тази година денят е част от работната седмица.
Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла благочестива жена, християнка – на име  София (името й означава премъдрост).
Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов.
Майката и дъщерите й не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат веднага при императора.Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им. Те не се боели от истезанията и не склонили глава пред императора.
Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, ечическият жест щял да успокои императора.  Младите момичета, обаче останали непреклонни.  Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. Сестрите все още били деца – Вяра била на 12 години, Надежда на 10, а Любов  едва на 9.
Майка им била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си, но проявила необикновена сила през цялото време.
Момичетата издържали на истезанията и останали непреклонни във вярата си. Тогава императорът заповядал да ги обезглавят. Злият владетел  разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след кончината на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях.
Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция. BurgasInfo.com

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване