09/18/11 19:07
(http://www.klassa.bg/)

Вот с предрешени резултати в Берлин

Близо 2,5 милиона берлинчани с право на глас от общо 3,5 милиона жители избираха кмет и парламент на германската столица, която има статут на провинция. Очакваше се консерваторите на канцлера Ангела Меркел да претърпят поредна загуба на регионални избори. Прогнозите сочеха, че те ще са втори с около 22% след социалдемократите, които според „Дойче веле“ ще спечелят 32%. Така досегашният градоначалник - социалдемократът Клаус Воверайт (57 г.), си осигурява трети мандат. Първите резултати се чакаха след затваряне на секциите в 19.00 ч българско време.
Воверайт бе избран за първи път през 2001 г., 2 г. след преместването на правителството от Бон в Берлин. Той е известен като откровен човек, особено след като през 2001 г. публично обяви: "Аз съм гей и това е."
Подкрепящите го твърдят, че Воверайт е успял да превърне слабостите на Берлин в сила, имайки предвид прочутото изказване на кмета, че столицата на Германия е "бедна, но секси", с което той привлече доста туристи в един от най-евтините градове в Европа. Но с 13% безработица (близо два пъти повече, отколкото в страната) и със зашеметяващия дълг от 62 млрд. евро две десетилетия след падането на Берлинската стена градът се нуждае от огромна икономическа промяна, смятат критиците на Воверайт.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване