09/18/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Вътрешни разногласия раздират Иран

Иранските съдебни власти заявиха онзи ден, че все още разглеждат искането за освобождаване под гаранция на двамата американски туристи, обвинени в шпионаж. Официалната информационна агенция на Ислямската република ИРНА цитира изявлението, гласящо, че само съдебната система може да дава информация по делото. Тази декларация на съдебната власт по същество противоречеше на изказването преди това на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, че двамата ще бъдат освободени след няколко дни.

Очевидно това е поредният епизод от продължаващата борба за власт вътре в иранския политически естаблишмънт. Последното събитие обаче има непосредствени и сериозни последици за външната политика на Ислямската република. То дойде в момент, когато правителството на Ахмадинеджад бе направило позитивни жестове към САЩ и западните съюзници. Ахмадинеджад и неговите съюзници твърдят, че е дошло време за преговори, докато противниците му искат по-твърда позиция, опасявайки се, че всеки компромис би отслабил иранската позиция.”

В допълнение на усилията за освобождаване на двамата американски граждани Техеран инициира нов опит за възобновяване на буксуващите преговори за ядрената програма. В Ирак, който е най-важният външнополитически приоритет за Иран, Техеран успя да убеди своя основен шиитски наместник там, радикалния лидер Муктада ас Садр, да заяви, че неговите бойци ще спрат всички нападения срещу американските войски, така че да могат да се изтеглят до срока в края на годината.

Иран не действа от позиция на слабост. Напротив, тези ходове произтичат от увереността на Иран в силата на позицията му, не само в Ирак, но и в целия регион. Малко вероятно е САЩ да оставят след изтеглянето военна сила, достатъчна (и в количествено, и в качествено отношение) да успокои опасенията на арабските страни от персийските конвенционални военни сили.

Израел е погълнат от далеч по-належащите проблеми в непосредствена близост до неговите граници, като промените в Египет, усилията на Палестинската национална власт за създаване на собствена държава, безредиците в Сирия и все по-враждебната Турция. И накрая, Европа е напълно незаинтересувана поради задълбочаващата се финансова криза.

С други думи, Иран усеща, че сегашните обстоятелства са благоприятни за преговори със САЩ от позицията на относителна сила. Засега американците не посрещат благосклонно иранските жестове. Посланикът на САЩ в Международната агенция за атомна енергия МААЕ отхвърли предложенията на Иран като недостатъчни и ги нарече “офанзива за омайване.” Американската реакция е разбираема, тъй като администрацията на президента Барак Обама не желае да преговаря от една относително слаба позиция.

По-важни обаче са разнопосочните сигнали на Техеран относно съдбата на туристите, които поставят под въпрос дали Иран е в позиция да преговаря като единен субект. Борбата между консервативните фракции и различните центрове на властта в Техеран, която се води откакто Ахмадинеджад дойде на власт през лятото на 2005 г., е започнала да подкопава способността на Техеран да води последователна и единна външна политика.

Ситуацията стана толкова заплетена, че Ахмадинеджад, открай време смятан за радикал, възприе прагматична позиция. Този ход обедини срещу него силите и отляво, и отдясно. Всяка от тези сили има своите съответни мотиви, но те споделят една обща цел. Те искат да попречат на Ахмадинеджад да стане онзи държавен глава на Ислямската република, постигнал помирение със САЩ.

Оттук идва и опитът иранският президент да бъде злепоставен публично дни преди участието му сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където той и висшите му съветници може да опитат да се опитат да продължат диалога със Запада. Начинът, по който няколко основни ирански лидери смъмриха открито Ахмадинеджад по въпроса със задържаните американци показва, че в Техеран тече сериозен дебат за външната политика спрямо САЩ.

Изходът от този дебат може скоро да стане ясен. Освобождаване на туристите ще бъде индикация, че Ахмадинеджад има власт да сключи сделка с Вашингтон. Обратното, ако туристите не бъдат освободени, ...

Публикувана на 09/18/11 21:30 http://e-vestnik.bg/12689/vatreshni-raznoglasiya-razdirat-iran/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване