09/18/11 06:21
(http://radiomilena.com/)

Вяра, Надежда и Любов на „Пъстра Трапеза“ в Поморие

„Пъстра трапеза” за втора поредна година акостира в приятелските води на Поморие. На 17.09.2011 г. (събота) в гр.Поморие с молебен за петохлебие отслужен от ставрофорен свещеноиконом Иван Стойков от храм „Св. Богородица“ бе открит традиционният празник на кулинарията, фолклора, изкуствата и занаятите.
Официално приветствие към гостите на фестивала поднесе зам.- кметът на Община Поморие  Никола Костадинов, както и Павлин Петров, председател на Асоциацията за Раззвитие на Изкуствата и Занаятите – А.Р.И.З. – 7.
Тази година за вкусното настроение в професионалната кухня на фестивала се грижеше шеф готвач Стефан Стефанов от София. Отново се проведе и състезание за млади готвачи от професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ гр. Поморие. Участници бяха: Теодора Друмева и Таня Бодурова от отбор „А“ с ръководител г-жа Велка Байчева, премериха кулинарни умения с Диана Мавродиева и Ивелин Стамболиев от отбор „Б“. Сготвените от тях ястия бяха „Пилешки руладин” и „Пиле на плажа”.
Развлекателната програма на фестивала започна с изпълнение на групата за автентичен фолклор „Здравец” при НЧ „Светлина – 1939 г.” – гр. Поморие, които пресъздадоха обичая „Еркечка сватба“. Звучните песнопения на хор „Тракийка“, с диригент Дора Арбова от Тракийско дружество „Одринска епопея“ и Организацията на хората с увреждания „Елпида“, отново заредиха морския въздух с мелодично настроение. Българо-гръцкото дружество „Анхиало“ зарадва публиката с традиционни танци.
Традиционната кулинарна изложба поднесе апетитни изненади на гостите на фестивала, които имаха възможност да опитат регионалните вкусотии, сготвените от жителите на града. Отличиха се „Зелник с точени кори, булгур и сирене“ на Руска Кавръкова, „Крушан булгур“ на Василка Стойкова, „Боб яхния“ приготвена от Стойка Лазарова и „Прасънчана питка“ представена от Гина Янчева.
Най-малките отново се включиха в пленера за детски рисунки „Рецептите на баба“, който за трета поредна година обединява талантливи деца от цялата страна. Техните рисунки бяха оценени от Кирил Душев.
На всички участници във фестивала бяха връчени грамоти от „Пъстра трапеза”, а Община Поморие допълнително награди Организацията на хората с увреждания „Елпида“.
„Ивитал Консулт” ЕООД, организатор на „Пъстра трапеза” и Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите А.Р.И.З.-7, партньор на кулинарния фестивал, сърдечно благодарят на Община Поморие,  Светла Проданова –старши експерт „Култура“ към Дирекция „Образование, култура и вероизповедания“ , Община Поморие, „Родопея-Белев“, фирма „ТАМА“, фирма „ЖУ“, фирма „АБ Терм“, списание „Меню“, „Санома блясък“, „АВВИ ГРУП“ ЕООД, регионална телевизия „TV S“-Своге и всички жители и гости, уважили празника в Поморие.

Пъстра трапеза на гости на моя град- там, където е традицията!

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване