09/18/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Клаус Воверайт - емблематичният кмет на “бедния, но секси” Берлин, печели трети мандат

Франс прес

Клаус Воверайт. Снимка: личен сайт

Със сигурен трети мандат след изборите в неделя в Берлин, кметът Клаус Воверайт успя да превърне една съсипана столица в модерен град, “беден, но секси”, както гласи прочутият му девиз.

Избран през 2001 г., две години след преместването на правителството от Бон в Берлин, той стана спасителят на обединения град, който все още се опитва да открие истинската си същност. Тежко задлъжнял, лишен от съществена промишлена дейност, градът търсеше управник, способен да превърне недостатъците му в предимства. И го откри в лицето на Клаус Воверайт - човек, който вдъхва доверие и добродушие, както в онзи ден през юни 2001 г., когато обяви публично хомосексуалността си, като заяви: “Аз съм гей и това е”.

Фразата стана популярна, също като изразът “беден, но секси”, който той използва, за да охарактеризира града в интервю за седмичника “Фокус” в края на 2003 г. Гениалният маркетингов хит се превърна в официален девиз на германската столица. Усетът му за точната формулировка, чарът и непринудеността му спечелиха популярност и извън метрополията с 3,5 милиона обитатели, където любовта към него е все така силна.

“Воверайт и градът - това е добра комбинация” - това обяснение даде той миналия месец на чуждестранни репортери, които го питаха за тайната на подобна популярност. По време на неговото управление Берлин се нареди сред най-модните градове в света, чиито ниски наеми и бурен нощен живот масово привличат хора на изкуството и туристи. Представител на лявото крило в Социалдемократическата партия, 57-годишният Воверайт по едно време бе смятан за потенциален кандидат за канцлерския пост и следователно, евентуален съперник на парламентарните избори през 2013 г. на консервативния канцлер от ХДС Ангела Меркел.

Тя се намеси в предизборната регионална кампания в Берлин, където дойде да подкрепи кандидата на партията си. “Берлин не се управлява, както заслужава”, каза тя на един митинг, като наблегна на 13-процентната безработица в столицата - близо два пъти повече в сравнение с националното ниво в страната, катастрофалното състояние на финансите на града и огромния брой бенефииценти на минимални социални помощи.

Роден през 1953 г. в Западен Берлин, отгледан от майка си заедно с четирима братя и сестри, Воверайт започва да учи право, преди да се посвети на политиката. Заедно с дългогодишния си партньор, неврологът Йорн Кубицки, той е познато лице на бурните берлински нощни партита. Критиците му не се колебаят да го нарекат дилетант, с по-голяма склонност към шампанското, отколкото към управлението.

Кметът обаче положи много усилия през последните години, за да коригира този имидж. Берлинският всекидневник “Тагесшпигел” призна икономическия напредък, постигнат през последните 10 години, който направи града атрактивен за туристите и за “артистите” от всички жанрове.

Но Берлин функционира благодарение и на огромните субсидии на федералната държава - модел за развитие, който повече не може да продължава в един град, вече затънал в рекордни дългове от 62 милиарда евро. Берлин изцяло живее за сметка на другите германски провинции и бъдещи поколения, писа критично “Тагесшпигел”, който вижда спасение за столицата в една по-силна индустриализация.

“Шпигел” смята, че Воверайт печели преди всичко от стремежа към стабилност на берлинчани, живеещи в град, където толкова много неща се променят всяка седмица. В Берлин “всичко се тресе и само едно нещо не помръдва: Клаус”, резюмира вестникът.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване