09/18/11 17:51
(http://www.klassa.bg/)

"Медиана": Избирателите на ДПС могат да определят президента

Напълно е възможно ДПС избирателите, ако гласуват в една посока, да решат изборите в полза на единия или другия кандидат. Това заяви вчера директорът на социологическа агенция „Медиана” Кольо Колев при представянето на последното й изследване. Според него разликите между тримата водещи кандидат президенти - Росен Плевнелиев, Ивайло Калфин и Меглена Кунева, съвсем не са големи и това може да даде шанс на партията на Доган, която не излъчи свой претендент за поста.
„Стара градска легенда е, че едва ли не – ДПС винаги досега е определяла изборите, има само един такъв случай“, заяви по-късно Колев. Той допълни, че ролята на ДПС до голяма степен се определя от ниската избирателна активност сред българите.
Казва се – ДПС винаги решава изборите. Ами ако не искате да ги решава, гласувайте! Същото се отнася и за купения вот; купеният вот изчезва при голяма изборна активност, но хората казват – няма да гласувам, защото и без това купуват изборите“, беше категоричен директорът на „Медиана“. Според него заради „заиграването“ на Касим Дал с Бойко Борисов гласовете на избирателите от ДПС няма да отидат към управляващите.
Той обясни, че едва 14% от българите са категорични, че изборите на 23 октомври ще са честни, докато близо 2 пъти повече, или около 35%, смятат, че те няма да са честни.
Според изследването на агенцията, проведено в периода 10-14 септември, Росен Плевнелиев е загубил 3% от доверието към него спрямо месец юли тази година. Кольо Колев обясни, че този спад е преди всичко резултат от неговата номинация. Към момента социологът е по-склонен да мисли, че рейтингът и на тримата основни опоненти в изборите Плевнелиев, Калфин и Кунева в следващите седмици ще расте, но в различни пропорции.
Ако изборите бяха днес, за Росен Плевнелиев ще гласуват 29,1% от гласоподавателите. За Ивайло Калфин 21,9%, за Меглена Кунева – 14,1%. Следващите кандидати според изследването на "Медиана" са Румен Христов с 3,8%, Волен Сидеров с 3,7%, Красимир Каракачанов с 1,7% подкрепа.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване