09/19/11 19:54
(http://www.klassa.bg/)

България настоява за по-твърд подход към Атина

България, заедно с Германия, Австрия, Финландия и Швеция, настоява за по-твърд подход към Гърция. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков в интервю за БНТ по повод приключилата в края на миналата седмица среща на финансовите министри на ЕС във Вроцлав. „Трябва да се действа твърдо, за да разберат всички държави, които са харчили повече, отколкото могат да си позволят, че сега е времето за финансова дисциплина“, подчерта вицепремиерът. Според него вече има реален шанс Атина да не получи поредния транш от 8 млрд. евро. По думите му предизвестеният банкрут се отлага по чисто политически причини. Той даде пример със САЩ, където също е натрупан огромен дефицит, но заради изборите догодина правителството предпочита да печата долари. Проблемите на Гърция са и проблеми на френски, испански и частично италиански банки, които са кредитирали Атина, коментира министърът.
Дянков е категоричен, че България не е застрашена от рецесия въпреки рязкото забавяне на икономиките в Западна Европа. „Ако има такова забавяне, каквото предвиждат през третото и четвъртото тримесечие, България няма как да не е ощетена“, заяви финансист №1 и прогнозира, че „при нас ръстът няма да е, както ние се надявахме, около 5%, а ще бъде може би 3-4%“. В България "сценарият Гърция" не може да се повтори, както и да се говори за нова рецесия, повтори малко по-късно вчера в Русе Дянков. Той препоръча българите все още да не бързат да купуват имоти в закъсалата ни съседка. "Всички дават за пример Естония, България, Швеция и Финландия, които засега се справяме с финансовата дисциплина", категоричен бе министърът.
В бюджета за 2012 г. се предвижда „от сектор „Сигурност“ като цяло, което включва МВР, ДАНС, различни разузнавания, държавния резерв също до някаква степен, да се дръпнат средства, за да влязат в социалните сектори“, посочи той, но не се ангажира конкретно дали ще има увеличение на доходите през следващата година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване