09/19/11 16:58
(http://www.klassa.bg/)

Висш британски консерватор настоява за референдум за ЕС

Високопоставеният британски консерватор Марк Причард призова премиера Дейвид Камерън да свика референдум за членството на Великобритания в ЕС, предаде Би Би Си. Според Причард, секретар на „Комитет 1922“ (на торите в парламента), то е "поробило" страната му. В статия за в. "Дейли телеграф" консерваторът пише, че членството в ЕС е "гнетящо иго, което обезобразява британската идентичност". Според него британските гласоподаватели трябва да имат право да изберат между членство в съюза и отношения, базирани на търговски връзки. "Депутатите консерватори няма да продължават да пишат чекове на работниците в Лисабон, докато хората в Лондон и Лестър се редят на опашките за помощи... За много британци ЕС вече се е превърнал в нещо като окупационна сила, която въвежда непопулярни правила, налага данъци, потиска свободите и руши културата ни", пише Причард.
Той смята за „умерено“ предложението си за референдум по въпроса, дали Великобритания да бъде част от политическия съюз, или да има само търговски отношения с него. Причард очаква, че допитването ще привлече гласоподаватели от широк политически спектър.
Министри от кабинета обаче отхвърлиха предоговаряне на европейските споразумения. Пред годишната конференция на либералдемократите (които са коалиционни партньори на консерваторите) първият секретар в министерството на финансите Дани Алекзандър каза: "За съжаление евроскептиците от ляво и от дясно не проумяха прозрението на Уинстън Чърчил, че споделянето на суверенитета усилва влиянието, а изолацията ни прави по-слаби."
Миналата година правителството въведе т.нар. механизъм за референдум, който гарантира, че голям трансфер на правомощия от Лондон към Брюксел е невъзможен без първо да бъде одобрен от обществото.
Премиерът Камерън, който се определя като "практичен евроскептик", е заявявал вече, че може да настоява за предоговаряне на съществуващите правила в ЕС в сферата на заетостта и финансите в подходящо време в бъдещето.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване