09/19/11 20:18
(http://www.klassa.bg/)

ЕС и МВФ поискаха още икономии от Гърция

Международните кредитори в лицето на ЕС и МВФ поискаха Гърция да свие публичния си сектор и да подобри събирането на данъци, за да избегне фалита, съобщи Ройтерс. Часове преди телеконферентната връзка между гръцкия финансов министър Евангелос Венизелос и ЕС и МВФ представителят на фонда в Гърция Боб Тра призова за по-строги икономии, за да получи страната следващия спасителен транш.
„Топката е в гръцкото поле“, категоричен бе експертът на икономическа конференция, организирана от „Икономист“. Според разчетите на институцията гръцката икономика ще остане в примката на кризата и догодина – тази година ще се свие с 5,5%, през 2012 г. - с 2,5%, и ще се върне към растеж през 2013 г. „Подобрете събирането на данъците, вместо да добавяте нови такива“, препоръча Тра.
Европейските акции и еврото паднаха рязко заради страховете от гръцки фалит и провала на преговорите между финансовите министри на ЕС за нови мерки за решаване на кризата с дълга. Веднага след телефонната конференция с тройката от МВФ, ЕЦБ и ЕС гръцкият кабинет се очакваше да обсъди следващите мерки.
В неделя правителството обеща да вземе още тежки решения, но не се ангажира с конкретни предложения. Премиерът Георгиос Папандреу отмени визитата си в САЩ, за да оглави срещата. Пред репортери Венизелос каза, че целите за дефицита през 2011 и 2012 г. трябва да бъдат изпълнени, страната трябва да спре да трупа дългове и още от догодина трябва да започне да прави излишъци. Само че той не посочи как смята да постигне тези цели, но намекна, че това може да стане по-скоро със съкращаването на държавните разходи, отколкото с генерирането на приходи през 2012 г. “Приоритетът ни за проектобюджет 2012 е съкращаване на разходите. Трудно е и се иска национална мобилизация, защото, ако предадем навън впечатлението, че самите ние не вярваме, че ще успеем - това е самоубийство. Гърция трябва отново да постигне едно достойно място в ЕС, на световните пазари и изобщо. Трябват политическа стабилност, прозрачна институционална рамка, самочувствие. Ако не направим това сега, ще трябва да го сторим по-късно при много по-неблагоприятни обстоятелства”, заяви Венизелос. Медиите в страната разпространиха списък с 15 предложения на тройката към Атина. Сред тях са съкращаването на поне 20 000 държавни служители, както и намаляване на пенсии и заплати.
Гърция трябва да обяви неплатежоспособност по своя държавен дълг и да излезе от еврозоната, препоръча за пореден път известният икономист Нуриел Рубини. Според последния му доклад вече е дошло времето, когато Атина трябва да обяви дефолт и да се откаже от общата европейска валута.
„Евентуалният фалит на Гърция ще повлече след себе си и еврото, чиято цена рязко ще се понижи. В този момент аз бих купил евро за всичките си налични пари", пък посочи ръководителят на Rogers Holdings Джим Роджърс пред сп. „Форбс". Според него след спада ще последва укрепване на еврото, поради което покупката му ще е печеливша.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване