09/19/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Картинки от гръцка данъчна служба по време на криза

Данъчна служба в Атина. Снимка: грийкрепортер

Той пали отново фаса си, застанал под табелата с надпис, забраняващ пушенето, преглъща хапка от сандвича си и пътьом разлива кафето си върху клавиатурата и книжата: изправени пред гишето на този чиновник, клиентите търпеливо понасят теглото си, без да протестират.

Десет минути по-късно опашката е стигнала до коридора, бюрото е най-накрая почистено. Дългоочакваният печат е поставен. Остава само да се слезе на долния етаж, за да се “регистрира” документът, да се отиде пак на горния етаж, за да се плати таксова марка в съседната канцелария, после да се чака отново на опашката, за да се получи последен подпис.

Посещение на една дузина канцеларии и сноване между службите на три етажа са необходими този ден, за да се уреди спорен въпрос в резултат на данъчна проверка, извършена педантично и ефикасно.

Добре дошли в гръцката данъчна администрация, която сега е в центъра на реактора на националната и европейска криза с дълга. Тя е натоварена да напълни отново държавните каси, изпразнени от години на масово разпространени злоупотреби, но засега не постига успех.

Няма вече много хора да чакат на опашка в бюрото за приходи, отбелязва човек, свикнал да посещава данъчната служба - самонает бизнесмен, който идва на всеки два месеца в службата, за да декларира периодично ДДС.

Очевидно, кой печели още пари в тази страна?, казва намръщено служителят, отговарящ за проверката на счетоводните книги, който налага глоби на тези, които са ги загубили, като в същото време се опитва да успокои своите жертви.

“Подмазването е безполезно”, гласи малък надпис над неговия компютър в стая, където са струпани стари изтърбушени фотьойли и различни бюра. По един компютър стои на всяко работно място, но не всички са свързани с интернет.

В тази служба клиентите преминават бързо, нищо не напомня за липсата на усърдие, в която са редовно обвинявани данъчните служби от медиите и властите, за да се обоснове неспособността на системата да осигури данъчните постъпления. Но процедурите биха могли несъмнено да бъдат опростени чрез информационните технологии.

Чиновникът, отговарящ за глобите, се страхува, че може да бъде засегнат от новите мерки за свиване на държавния сектор, премахвайки ниши за получаване на заплати, от които се ползват цели категории служители. Проблемът е, че всички имаме заеми за връщане, казва той с въздишка. По тази причина някои колеги са изнервени.

Да, вие искате улеснение, но после, ако нещо не върви, всички ще започнат да критикуват тези “неспособни чиновници”, казва един от служителите на петдесетгодишен човек, опитващ се явно да заобиколи дългата и сложна процедура, която той му обяснява. Междувременно един мъж, сикх, е дошъл любезно да се информира за процедурна подробност, без никакъв признак на нетърпение.

Непрекъснато обещаваната и непрекъснато отлагана основна реформа на гръцката данъчна система е обявена сега за близките месеци под натиска на партньорите и кредиторите на страната, уморени от задължението да плащат, докато много гърци не плащат собствените си задължения.

Ръководителят на новата европейска работна група, изпратена в Гърция, Хорст Райхенбах посочи в четвъртък, че двата основни приоритета на неговия екип ще бъдат прилагане на електронна реформа в гръцката администрация за постигане на повече прозрачност и подобряване на събирането на данъци.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване