09/19/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

“Пътят към Харвард” за българи

Георги Вуков в отбора по гребане на Харвард. Снимка: личен архив

Георги Вуков е роден в Пловдив и завършва гимназия в града. Висшето си образование завършва в Харвард със специалност „Политически науки“. В престижния университет е поканен да учи на пълна стипендия. Вуков е бил и президент на българския клуб на студентите в Харвард. “Пътят към Харвард” (ИК “Хермес”) е не само история на неговия успех, но и пътеводител за всеки, който иска да учи в чужбина, но не знае откъде да започне и какво го очаква. Предлагаме откъс от книгата.

Изпитите

Най-лесният начин да свършиш много неща
е да ги вършиш едно по едно. Моцарт…

SAT

Когато говорим за кандидатстване в САЩ, всички, които знаят нещо по въпроса, се сещат за една абревиатура, която е колкото важна за университетите, толкова и омразна за кандидат-студентите: SAT. Това e съкращение от Scholastic Assessment Test – тестът с най-голяма тежест във вашето кандидатстване.

За SAT може много да се говори, но тук ще ви разкажа само основното, защото най-важното е вие да седнете да учите, да решавате много пробни тестове и да се явите най-много два или три пъти на реалния изпит. С повече явявания ще изглеждате несигурни в себе си.

SAT се провежда от американската неправителствена организация College Board. В България „удоволствието” да се явите на този изпит през 2009 г. струва $71, които трябва да се преведат по банков път. SAT се провежда шест пъти в годината в София, Благоевград, Русе, Свищов, Варна и Велико Търново. В София изпитът се провежда от фондация „Св. св. Кирил и Методий” и се държи в сградата на Първа английска гимназия.

Месеците, през които можете да се явите, са октомври, ноември, декември, януари, май и юни. Регистрацията трябва да се направи най-късно два месеца преди изпитните дати, като за всяка дата има краен срок, който трябва да следите. Таксата включва безплатно изпращане на изпитните резултати до четири избрани от вас университета.

SAT се провежда винаги в събота. Изпитът продължава три часа и четиридесет и пет минути, а с подготовката и почивките достига около четири часа и половина. Само през почивките можете да хапнете и пийнете нещо, което сте си подготвили предварително, но без да говорите и да си помагате по какъвто и да е начин.

SAT се състои от три части. В едната ще четете, пишете и поправяте, в другата ще решавате задачи по математика, а в третата ще трябва да пишете есе. Всяка част се оценява поотделно от 200 до 800 точки, след което резултатът от отделните компоненти се събира. Можете да получите от 600 до 2400 точки в зависимост от това, дали и колко сте се постарали в подготовката си.

Въпросите в отделните части са подредени по трудност. Винаги започвайте с най-лесните. В първата част на изпита – Critical Reading, или така нареченото „четене с разбиране” – ще се сблъскате с две различни изпитания: попълване на липсващи думи в изречение и четене на текст с отговаряне на въпроси към него.

Mатематическата част на SAT има три раздела. Първо ще имате двадесет и пет минути, за да отговорите на двадесет въпроса в тестова форма. Във втората, също двадесет и пет минутна част, ще се изправите пред осем текстови въпроса и десет grid in въпроса (въпроси, в които нямате избор от възможни отговори, а трябва сами да дадете отговор). За третата част разполагате с двадесет минути. Тя се състои от шестнадесет текстови въпроса. За математическата част на SAT организаторите от College Board позволяват да си помагате с калкулатор.

В третата част на ...

Публикувана на 09/19/11 21:35 http://e-vestnik.bg/12696/patyat-kam-harvard-za-balgari/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване