09/20/11 18:33
(http://www.klassa.bg/)

38% подкрепят Плевнелиев, 23% - Калфин

Ако изборите бяха днес, кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев ще получи 38,5 %, номинираният от левицата Ивайло Калфин – 23,5 %, а Меглена Кунева– 18,4 %. Това показва проучване на обществените нагласи на агенция „Алфа рисърч“, направено между 8-15 септември сред 1040 пълнолетни българи, данните от което бяха съобщени вчера.
Към средата на септември около 60 на сто от избирателите заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори. Макар и с малко, но мобилизацията за местните избори продължава да е по-висока, отколкото за президентските. 62 на сто са отговорили, че ще пуснат бюлетина за местна власт, а 59%, че ще гласуват на президентските избори.
Според „Алфа рисърч“ профилът на гласуващите за Плевнелиев съвпада почти изцяло с избирателите на ГЕРБ, но с две разлики. Първата е, че той е подкрепен по-силно от интелигенцията, от хората със свободни професии, където управляващите губят позиции. Втората е, че получава подкрепа от десните избиратели, докато ГЕРБ стои много „по-центристки”.
Експресно проучване показва, че „приятелският огън“ от Цветан Цветанов към Росен Плевнелиев е получил широк обществен отзвук, но, поне за момента, не е оказал значимо влияние върху електоралните нагласи. 46% от анкетираните заявяват, че следят внимателно развитието на казуса, 33% са го чули само най-общо, а до 21% скандалът изобщо не е достигнал. Най-много негативи от случая понася Цветан Цветанов, за когото 64% от хората смятат, че е направил гаф, като първо е разказал за случая за искания подкуп, а после е трябвало да се оправдава.
Ивайло Калфин успява да събере гласовете на значителна част от червения електорат, но за момента не съумява да привлече по-широки социални групи. Изследването е проведено в момента на обявяването на Стефан Данаилов като кандидат за вицепрезидент и само частично отразява евентуалния ефект от тази подкрепа.
Една от най-стъписващите констатации от настоящото проучване е практически пълната делегитимация на парламента като основна държавна институция, като място за формиране на политики и отчитане интересите на избирателите. Безпрецедентно слабото доверие от 5% е най-ниската точка, измерена през 15-те години, в които „Алфа рисърч“ регулярно провежда мониторинг, обясниха от агенцията. Краят на мандата на президента Георги Първанов е белязан от противоречиви оценки за дейността му: 28% - положителни, 27% - отрицателни, 45% - неутрални.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване