09/20/11 15:00
(http://www.klassa.bg/)

Людмил Ангелов събира звезди от класиката

Световноизвестният български пианист Людмил Ангелов дава старт на първия фестивал, посветен на малко познатите шедьоври в класическата музика - „Пиано Екстраваганца”, който ще се проведе от 3 до 9 октомври в концертната зала на Военния клуб. Зад уникалната инициатива застават фондация „Пиано Екстраваганца”, Столична община и „Америка за България”, фондацията, която неизменно подкрепя класическата музика. Основна цел на „Пиано Екстраваганца” е възстановяването на световното музикално наследство чрез представяне на музикални произведения с висока художествена стойност от композитори, които не са придобили популярност или са останали в сянката на общоизвестните и вече утвърдени гении. Гости на първото издание на фестивала ще бъдат световноизвестни музиканти от 7 държави: австрийският Artis Quartet; френските пианисти Пиер Реак и Раша Ародаки; немският пианист и основател на Фестивала за рядка клавирна музика в Хузум, Германия – Петер Фрунджиян; италианецът Карло Гранте; полският мецосопран Магдалена Иджик; бразилският пианист и композитор Артур Симиро; камерната българо-немска формация Trio Imàge (Гергана Гергова – цигулка, Томас Кауфман – виолончело, Павлин Нешев – пиано).
Людмил Ангелов е основател и артистичен директор на фестивала Piano Extravaganza. Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е солирал с всички български и с много реномирани чуждестранни оркестри под палката на диригенти като Лорънс Фостър, Джеймс де Прист, Жан-Бернар Помие, Maрк Aндре, Фьодор Глушченко, Джордж Пехливанян, Жoзeп Понс, Педро Халфтер, Енрике Гарсия, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Емил Табаков, Владимир Гяуров, Милен Начев, Владимир Кираджиев, Росен Миланов, Найден Тодоров и др.
Дебютният му рецитал в Ню Йорк е през 1990 г. в Линкълн център. Свирил е също така и в залите на Берлинската филхармония, “Плейел” и “Гаво” в Париж, “Херкулес” в Мюнхен, “Концертгебау” в Амстердам, Операта в Монте Карло, “Брукнерхаус” в Линц, “Аудиторио Насионал” в Мадрид, “Аудитори” в Барселона, “Палау” във Валенсия, концертните зали на Московската и Миланската консерватория и др. Пианистът има записи за RСА, Gega new, France Classique, Pentatone, Danacord, Non Profit Music. Компактдискът му с Ронда и Вариации на Шопен е награден от Международния Шопенов институт във Варшава с Grand Prix du Disque Chopin.
Людмил Ангелов живее в Испания, където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо.
Считан за един от най-добрите изпълнители на руския композитор Николай Капустин, Людмил Ангелов реализира няколко световни премиери на творби от този съвременен автор и записва компактдиск с негови произведения, издаден през 2010 г. Същата година изнася с огромен успех и пред препълнени зали Интеграл на произведенията на Шопен в София и Севиля по повод 200-годишнината от рождението на композитора. Също така реализира запис на 5-те клавирни концерта на Панчо Владигеров за английската компания Toccata Classics. Людмил Ангелов е носител на наградата „Аполон Токсофорос“ на фондация „Аполония“ и член-кореспондент на Кралската академия на изкуствата в Толедо.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване