09/20/11 18:21
(http://www.klassa.bg/)

МВФ намали прогнозата си за ръста на България до 2,5%

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за растеж на България от 3% на 2,5% през тази и от 3,5 на 3% през 2012 г., сочат данните на фонда, публикувани вчера. Експертите са завишили сериозно очакванията си за развитието на безработицата у нас. В пролетния доклад от фонда прогнозираха, че хората без работа в страната ще бъдат 8 на сто през 2011 г. и 6,7% през следващата година. Сега обаче прогнозите са повишени на 10,2 на сто през тази и 9,5% през 2012 г.
Разчетите за ръст на БВП са близки до тези на други финансови институции. Преди месец "Райфайзенбанк (България)" понижи прогнозата си за икономическия растеж у нас през 2012 г. от 4 на 2,5%. За тази година темпът на нарастване на БВП също ще бъде 2,5%. Толкова залагат и от УниКредит Булбанк. Финансовият министър Симеон Дянков също предположи забавяне на икономиката най-вече заради проблемите в Европа догодина и заложи на 3% ръст. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) очаква 2,3%. Юробанк И Еф Джи Груп прогнозира над 2,5% за 2011 г.
Експертите от МВФ прогнозират, че развиващите се икономики от Централна и Източна Европа ще постигнат растеж от 4,3% през тази година след 4,5% през 2010 г. Той обаче ще намалее до 2,7% през 2012 г. Извън еврозоната много икономики от Централна и Източна Европа се възползват от доста силния скок след дълбоката рецесия, подчертава МВФ. Но проблемите в еврозоната може да помрачат тази перспектива, предупреждават експертите.
Глобалната икономика е навлязла в опасна нова фаза, твърдят от финансовата институция. Рецесия е възможна в САЩ и еврозоната, предупреждават експертите. А в целия свят през 2011 г. ще има „анемичен растеж“ от 1,5%. След това икономистите на фонда се надяват глобалният БВП през 2012 г. да нарасне до 4%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване