09/20/11 14:50
(http://www.klassa.bg/)

Откриха как да обезоръжат ХИВ

Учени от САЩ и Европа намериха начин да попречат на ХИВ да увреди имунната система и смятат, че откритието им може да помогне за създаването на ваксина срещу СПИН, съобщи Ройтерс.
Изследователите открили, че вирусът загубва способността си да атакува имунната система, ако холестеролът в неговата мембрана се отстрани. „ХИВ заприличва на армия, която е изгубила оръжията си, но все още има знамена и така друга армия може да я разпознае и атакува“, обясни Адриано Боасо от Импириъл колидж в Лондон, водил изследването.
Обикновено когато човек се зарази с ХИВ, имунната система незабавно мобилизира своите отбранителни сили. Според учените обаче ХИВ предизвиква прекомерна защитна реакция на имунната система. Това отслабва следващата линия на защитата, известна като адаптивен имунен отговор. Когато Боасо и неговият екип премахнали холестерола от мембраната, обгръщаща вируса, установили, че това не позволява на ХИВ да задейства имунната реакция. Това на свой ред довело до по-силен адаптивен отговор, организиран от защитните Т-клетки.
СПИН убива 1,8 милиона души по света годишно. 2,6 милиона души са се заразили с ХИВ през 2009 г., а 33,3 милиона живеят с вируса.
Изследване в Тайланд през 2009 г., в което участваха 16 000 доброволци, показа за първи път, че ваксина може да предотврати заразяването с ХИВ, но нейната ефективност бе твърде ниска – едва 30%. Американски учени, работещи с експериментална ваксина, обявиха през май, че тя е помогнала на маймуни, заразени с форма на СПИН, да контролират инфекцията повече от година.
ХИВ се разпространява по много начини – по полов път, с майчината кърма и кръвта, и затова не съществува един лесен начин за предотвратяване на заразяването. Освен това вирусът мутира бързо, може да се крие от имунната система и да атакува точно онези клетки, които трябва да се борят с него.
„ХИВ е много подъл. Той се измъква от защитните механизми на своя домакин, като задейства прекомерни реакции, които увреждат имунната система. Все едно карате автомобила си на първа скорост дълго време – накрая двигателят ще се повреди“, обясни Боасо. Според него това е причината все още да няма ваксина срещу ХИВ. „Повечето ваксини подготвят имунната система да разпознае нашественика, но ако вирусът задейства други механизми, които отслабват тази реакция, задачата става много трудна“, смята той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване