09/20/11 15:07
(http://www.klassa.bg/)

Отраслите, свързани със строителството, трудно излизат от кризата

Българската минно-геоложка камара вече обяви данни за това, че излиза от кризата. За някои отрасли от минната индустрия това бе повлияно от активизирането на пазарите - добива на метални въглища, на метални руди. Производството на нерудните полезни изкопаеми също се възстановява. Само тези, свързани със строителството, като инертни материали, скално-облицовъчни, строителни материали, не само още не са излезли от кризата, но това ще им отнеме години. Възстановяването на минната индустрия отпреди кризисните нива зависи от това, какво се случва на световните пазари.
Корпоративната социална отговорност е политика, не е кампания, която днес правим, защото сме добре, утре - не, защото сме зле. Когато една компания е истински социално отговорна, тя ще прави инвестиции независимо от това, дали има, или няма криза. Разбира се, в някои отношения може да намали ангажиментите си, но компромиси в безопасността на труда не може да се правят, в опазването на околната среда – също. Може в някои случаи компанията да намали благотворителните си функции, но инвестициите по време на криза в иновации, в човешкия капитал трябва да се увеличат, за да станат още по-конкурентоспособни компаниите. Само ако една фирма се приспособява бързо, тя може да компенсира отрицателните ефекти от финансовата криза.

Трябва да подобрим доверието между бранша и хората

Съдържанието на понятието корпоративна социална отговорност се състои в отговорност към екологията, отговорност към безопасността на работа на нашите служители, инвестиции в развитието на нашия персонал, подпомагане на местните общности, на местата, на които оперира минната индустрия. Това означава информираност и прозрачност за всички проблеми от страна на предприятията. Една от целите ни е да подобрим доверието между обществото и минната индустрия. В тези региони, където работим, живеят нашите работници и служители. Ако подпомагаме развитието на улиците, защото общините не разполагат с такива средства, ако подпомогнем образованието, културата, здравеопазването, нашите работници и техните семейства ще използват тези услуги. Затова мисля, че няма нещо неясно в необходимостта от корпоративната социална отговорност.
Нашата цел в минно-геоложката камара е да покажем добрите практики, за да повишат всички компании нивото на корпоративната социална отговорност.
За нас няма неудобни въпроси, но право е на всяка компания да сподели или не колко печалба има, тъй като това са търговски въпроси. С компаниите е като с хората, когато една компания афишира, че е много богата, започват да й завиждат, да търсят недостатъците й. Добре е да се споделят колкото се може повече неща, но, разбира се, споделянето на повече информация, отколкото е необходимо, може да доведе до неприятности за дадена компания.

По-успешни са компаниите, които правят системно оценка на риска

Във всяко едно отношение трябва да се стремим към намаляване на риска и да направим така, че компанията да бъде по-устойчива в екологично, безопасно, икономическо производствено направление. Това се отнася не само за минната индустрия, във всяка индустрия има рискове. Главното е обаче рисковете да се оценяват и да се вземат мерки за повишаване на устойчивостта не когато дойдат кризите, а дори и когато компаниите работят добре. Затова по-успешни са тези от тях, които системно правят оценка на риска и вземат мерки за повишаване устойчивостта при кризи. Рискът също трябва да се застрахова, за да няма утре коментари, че държавата и фирмите не могат да се справят с последствията. Освен техническите мерки за повишаване на устойчивостта компаниите могат да се застраховат.
През 2010 г. в „Асарел-Медет“ след проливни дъждове имахме изпускане на твърд концентрат, но невинаги при стихийни бедствия рисковете може да се предвидят. Правим всичко възможно да не допускаме замърсяване.
Нормално е да се вземат мерки и за рекултивация на находищата след преминаването на техния експлоатационен период. Законът изисква да се отделят средства за възстановяване на природната среда след приключване работата на мината.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване