09/20/11 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Туроператорът "Алма тур" изпадна в несъстоятелност

Всички дружества от холдинга „Алма тур БГ“ са в процедура по несъстоятелност, съобщи агенция „София прес". Вчера сутринта компанията е внесла в съда документи за обявяване на фалит. „Алма тур БГ“ АД временно преустановява дейност и няма да приема повече резервации, съобщиха вчера на корпоративния си сайт, който вече е недостъпен.
Сред най-големите кредитори на туроператора е Централна кооперативна банка, в която срещу кредит от 26 млн. лева са заложени повечето активи на „Алма тур“. Компанията дължи пари още на ЗД „Армеец" и „България ер", съобщи агенцията. Според нея предстои туроператорът да бъде погълнат от групата „Химимпорт“.
Според Търговския регистър в групата на „Алма тур“ влизат 7 дружества. Сред активите й са хотел „Тамплиер" в Банско, хотел „Атлас“ във Варна, както и представителства в няколко държави.
Лошото финансово състояние на „Алма тур“ бе оповестено на 9 септември, когато "България ер" отказа да превози стотици руски и финландски туристи, доведени тук от туроператора, заради натрупани дългове от 7 млн. лева. Наложи се повторните полети да бъдат платени от руски туроператори и от гаранционни фондове. В момента във Варна и Бургас има още блокирани туристи, чиито полети по предварителната програма са насрочени за 23 и 30 септември.
На спешно свикана пресконференция вчера заместник-министърът на икономиката Иво Маринов съобщи, че 183 българи, клиенти на „Алма тур“, ще се върнат в събота от Гърция и Турция с помощта на друг туроператор - „Астрал Холидейз“. Според изпълнителния директор на фирмата Христо Гълбачев общо 6 предстоящи полета на клиенти на „Алма тур“ с „България ер“ от различни точки в Европа вече са договорени.
Започва проверка и от Комисията за защита на потребителите, каза нейният и. д. председател Александър Масларски.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване