09/20/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Узбекистанската Людмила Живкова търси обич от хората, но не я получава

Асошиейтед прес

Гюлнара Каримова на благотворителен бал. Снимка: официален сайт

Кралица на блясъка. Дипломат, работещ на международната сцена. Грабител на бедните. За Гюлнара Каримова са използвани всички тези определения. Но всъщност онова, което най-голямата дъщеря на застаряващия авторитарен лидер на Узбекистан като че ли иска, е хората да я харесват.

В края на миналата седмица продуцентите на Седмицата на модата в Ню Йорк отмениха шоу програма, организирана от Каримова заради натиска от страна на правозащитни организации и планиран протест срещу незаконното използване на детски труд в страната й. За да спасят репутацията й, нейни поддръжници представиха шоуто в четвъртък в свръхшикозния ресторант “Чиприани”, намиращ се на нюйоркската 42-ра улица.

Да се появява на модни ревюта и да се отбива на Филмовия фестивал в Кан е част от внимателно отработеното пиар упражнение на Каримова, която въпреки несериозния си имидж е считана за възможен наследник на баща й. На международната сцена тя си създаде образ на модерен богаташ. В родната й страна Каримова е представяна от медиите като добре подготвен дипломат, учен и филантроп, отдадена на каузата на онеправданите жени и деца.

За многото й хулители тя е “баронесата-грабител”, която безмилостно използва властта си, за да ограбва бизнеса в Узбекистан, и която живее в разкош в самоналоженото си европейско изгнание, докато мнозина в страната й понасят жестоката бедност. Узбекистан, предимно мюсюлманска страна с население от почти 28 милиона души, е със стратегическо местоположение на важния път, чрез който се снабдяват водените от САЩ коалиционни сили, борещи се срещу бунтовниците в съседен Афганистан. Страната е богата на природен газ и злато, а също така е и един от най-големите производители на памук в света, което я прави потенциално привлекателна за инвеститори.

Въпреки че официално е изтъквана като държавник, работещ във външната политика, Каримова изглежда рядко си дава труд да се занимава с подобни въпроси. Официалната й интернет страница я представя като безгрижна поклонничка на модните тенденции, вманиачена на тема кичозни бижута, прескачаща между събития с благотворителна цел в Узбекистан и гала вечери в Европа. Каримова изглежда е прекалено горда от факта, че се е снимала с известни личности като бившия президент на САЩ Бил Клинтън, певеца Елтън Джон, както и с екшън звездата Стивън Сегал.

Друга интернет страница, Googoosha.uz, документира краткотрайната кариера на Каримова като поп изпълнителка тя пее под името Гоо Гооша - както се предполага, че галеното име, с което я нарича баща й . В особено привлекателен за окото видео клип се показва движеща се с голяма скорост спортна кола, отправила се към палат в зелените планини, посрещната от облечената в бяла рокля Каримова.

В допълнение на всичко това тя оглавява дипломатическото представителство на своята страна в ООН Женева, където живее със сина си и дъщеря си. Това, което интернет страниците на завършилата магистратура по регионални изследвания в Харвард не споменават, са предполагаемите й връзки с регистрираната в Швейцария съмнителна фирма “Зеромакс” ООД Zeromax GmbH - неуспешна холдингова компания, за която мнозина смятат, че е била ръководена от нея.

В писмо до швейцарското списание “Тан” по-рано тази година, Каримова отрече някога да е имала каквито и да е връзки със “Зеромакс”. Каквато и да е истината, бавното рухване на “Зеромакс” сред планина от дългове даде повод да започне да се говори за бъдещето на Каримова. На ликвидацията на “Зеромакс” се гледаше като на начин окончателно да бъде премахнат образът на Каримова като олигарх и така да стане по-приятна за широката общественост.

Нещо, което може би предстои за Каримова, беше предмет на коментар в дипломатическа грама на американското посолство в Узбекистан, написана през февруари миналата година, с която се е сдобила интернет страницата за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване