09/21/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Как войната срещу тероризма направи услуга на Путин


Кадиров и Путин. Снимка: официален сайт

Преди десет години, на 20 септември 2011 г., президентът Джордж У. Буш обяви за първи път, че САЩ започват “война срещу терора” в отговор на терористичните атаки на 11 септември и помоли всички държави за помощ.

Четири дни по-късно, пренебрегвайки съвета на много от генералите си, руският президент Владимир Путин даде съгласието си, създавайки връзка, каквато САЩ и Русия не бяха имали след Втората световна война. Но както се случи с много от необичайните съюзи, които САЩ бяха сформирали след 11 септември, аргументите зад този не се изчерпваха просто със солидарност или обща кауза.

Страните по света осъзнаха практическата примамливост на войната срещу тероризма. През последните десет години тя се превърна в почти постоянен зов “На оръжие!”, в своеобразно заклинание, използвано, за да се отбягват парливи въпроси, да се градят съюзи и да се оправдава употребата на сила. Никой, дори Буш, не схвана това толкова бързо, колкото Путин.

Но дори преди Путин да стане президент на Русия в началото на 2000 г. и дълго преди падането на Кулите близнаци, той бе осенен от идеята за война срещу световния тероризъм, чрез която да оправдае войната на Русия в Чечения.
Терористичният аспект поне бе налице. Чеченските сепаратисти, които скоро след разпадането на Съветския съюз възобновиха едновековната си борба за независимост, бяха прибегнали към тероризъм още през 1995 г., когато завзеха болница в руския град Будьоновск и държаха 1500 души за заложници.

По-късно, през 1999, при серия от взривове в жилищни блокове, за които също бяха обвинени чеченците, бяха убиха стотици в Москва и други руски градове. Путин реагира, като предприе втората пълномащабна кампания на Русия в Чечения за по-малко от десет години. “Той получи картбланш от руския народ,” казва Михаил Касянов, който по онова време бе руски министър на финансите. “Хората просто си затвориха очите и му позволиха да прави каквото си ще, само и само да ги отърве от тази заплаха.”

Нямаше нищо повече от оскъдни данни, че чеченските бунтовници са част от някаква глобална ислямистка терористична мрежа, както твърдяха непрекъснато Путин и неговото правителство. Лидер на сепаратистите по онова време бе Аслан Масхадов, бивш полковник от Червената армия, който бе по-близък до комунизма, отколкото до ислямизма и нямаше доказателства, че той получава съществена помощ от чужбина.

“Въпреки това, във всички официални декларации се посочваше, че ние водим война срещу международния тероризъм,” разказва Андрей Иларионов, който между 2000 и 2005 г. бе главен икономически съветник на Путин. “Естествено, никой извън Русия не се хващаше на тази въдица.” На Запад, войната на Путин в Чечения не срещна разбиране. Чеченският конфликт бе окачествен като част от въстание, което Москва се опитваше да потуши, а жестокостите, извършени и от двете страни, бяха заклеймени нашироко.

В края на 1999 г., когато Буш водеше кандидат-президентската си кампания, той се зарече да настоява за прекратяване на войната в Чечения.

“Въпреки че подкрепяме руските реформи, ние не можем да подкрепим руската бруталност,” заяви той в реч в Рейгъновата библиотека в Калифорния. “Когато руското правителство напада мирни жители и оставя сираци и бежанци, то не може повече да очаква помощ от водещите международни институции.”

Няколко дни по-късно Кондълиза Райс, която по-късно, след изборите, стана съветник по националната сигурност на Буш, повтори необходимостта от финансов натиск срещу “по същество твърде бруталната кампания срещу невинни жени и деца в Чечения.” А през есента на 2000 г. тогавашният Държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт заяви пред ООН, че чеченската война “накърни сериозно международната репутация на Русия и изолира Русия от международната общност.”

Но когато Буш обяви собствената си война срещу тероризма, цялата тази риторика изчезна яко дим. Путин, който пръв ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване