09/21/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Проруска партия победи в Латвия заради корупцията

в. Ню Йорк таймс

Една проруска партия спечели най-много от гласовете на предсрочните избори в Латвия на фона на икономически тревоги и гняв от злоупотребите на правителството, играещо по антируските настроения, държали настрана такива партии откакто малката балтийска страна придоби независимост от СССР преди 20 години.

В неделя латвийската ЦИК обяви, че проруската партия “Център на съгласието” е спечелила над 28 процента от гласовете на изборите в събота - забележително подобрение на резултата й в сравнение с предишни избори. Според анализатори опонентите на “Центъра на съгласието” все още имат възможност да препречат пътя й към властта, като се обединят в коалиция и още в неделя започнаха преговори да направят това. И все пак израстването на тази партия до водеща сила е забележително за историята на Латвия.

Съветският съюз анексира Латвия заедно със съседните й Естония и Литва след Втората световна война. След като придобива независимост през 1991 г., Латвия се опитва да се защити от Русия чрез интеграция със Запада и страната се присъединява към ЕС и НАТО.

Досегашните правителства се стремяха да лишават от граждански права рускоезичното малцинство, което съставлява около 30 процента от 2,2-милионното население на Латвия. Бяха приемани закони, които издигаха пречки пред рускоезичните, вкл. и родените в Латвия, да придобият гражданство и избирателни права.

Но продължаващото безпокойство от икономическите проблеми и още повече гневът срещу правителството, което според мнозина е зависимо от богати бизнесмени, тласна много латвийци да търсят алтернативи, даже и ако това означава сближаване с Русия и нейната захранвана от петрола богата икономика.

Бившият латвийски президент Валдис Затлерс предизвика съботните избори, като това лято предприе необичайната стъпка да разпусне парламента, след като депутатите отказаха да разрешат на прокуратурата да разследва за корупция един бизнесмен, член на парламента. Затлерс, чиято новообразувана “Партия на реформите” се класира втора на изборите, обвини олигарсите, че упражняват незаконно влияние.

“Центърът на съгласието”, който бе в глуха линия допреди няколко години, също заклейми властта на олигарсите и се сдоби с подкрепа чрез обещания за увеличаване на социалните разходи. Но партията трябва да се съобразява с витаещите подозрения относно проруската й позиция. Особено спорни изглеждат близките й връзки с “Единна Русия” - доминиращата руска партия с председател премиерът на Русия Владимир Путин.

“Центърът на съгласието” се опитва да разсее опасенията, като се представя за противник на етническите различия и заиграва с ползите от сътрудничеството с Русия. “Трябва да приключим с ескалацията на споровете между руснаци и латвийци”, каза миналата седмица Янис Урбановичс, председател на парламентарната група на “Центъра”, в интервю за латвийски вестник. “Нуждаем се от разбирането, че имаме добри съседи, с които трябва да развиваме взаимно изгодни отношения”, изтъкна той.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване