09/22/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Проблеми с превода за американското разузнаване

Ройтерс

Фокусът през последното десетилетие е насочен към Афганистан, Пакистан и Близкия изток, но въпреки това американските разузнавателни служби все още не разполагат с достатъчни чуждоезикови умения, които са им необходими, за да разговарят с местните, да превеждат прехваната разузнавателна информация и да анализират данни, казват високопоставени представители от разузнаването.

Атентатите от 11 септември 2001 г. породиха доста голяма нужда от чуждоезикови умения, за да бъдат следени членовете на въоръжени групировки и тенденциите в онези части на света, които през Студената война не бяха приоритет. Но разузнавателните служби трябваше да се изправят пред една действителност, а именно, че езиците, които са им необходими, не могат да бъдат научавани бързо, уличният сленг, от който техните оперативни сътрудници и аналитици имат нужда, не е лесен за научаване, а мерките за сигурност забавят още повече този процес.

Към 2008 и 2009 г. представителите на разузнаването все още изработваха нови директиви и програми с надеждата да повишат чуждоезиковата подготовка. “Езикът ще продължи да е предизвикателство за нас”, заяви по време на изслушване в Конгреса директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър. “Това е нещо, по което работим, и ще продължим и занапред, но вероятно не сме там, където искаме да сме”, заяви той.

Американското правителство се нуждае от говорещи арабски, фарси, пущунски, дари, урду и други “екзотични” езици, които са по-трудни за научаване за англоговорещите. “Ако се върнем назад в миналото към времената на Студената война, тогава беше много по-лесно за нас да обучим и да имаме кадри, които да са висококвалифицирани, например по руски, както и по източноевропейските езици, които естествено се учеха по-лесно от нашите хора, отколкото близкоизточните”, каза Клапър.

Разузнавателните служби няма да огласят публично броя на своите сътрудници с чуждоезикови познания. От кабинета на директора на националното разузнаване заявяват, че броят на хората, говорещи арабски, сред разузнавателната общност е нараснал три пъти за 10 години, а на тези с познания по езиците, които се говорят в Афганистан и Пакистан - включително белуджки, дари, киргизки, пущунски, панджабски, таджикски, урду и узбекски - 30 пъти в сравнение с нивото преди атентатите от 11 септември 2001 г.

Само повърхностните познания не са достатъчни на разузнавателните служби, за да разбират културните значения и различните диалекти. “С оглед на тези доста трудни цели на тероризма има очевиден глад за хора, за които тези езици са майчини”, каза Елън Лепсън, директор на аналитичния център “Стимсън”, базиран във Вашингтон. “Някои от онези, които се опитваме да следим, не са много високообразовани и говорят на диалект, а това прави нещата доста по-трудни от това да се опитваш да наблюдаваш или да си взаимодействаш с хора от елита, работещи във външното министерство на някоя развита страна.”

Американските разузнавателни служби се обръщат към американци първо и второ поколение, чийто произход би могъл да осигури разбирането на езика и културата по-бързо, отколкото като се опитваш да обучаваш някого от нулата. Но те могат да срещнат трудности да бъдат одобрени за назначаване, с оглед на мерките за сигурност, поради връзките на техните семейства в родните им страни.

Представителите на разузнавателните служби казват, че се опитват да променят това. От Кабинета на директора на националното разузнаване през 2008 г. изработиха директива, с която да улеснят назначаването на първо и второ поколение американци, чийто произход е от страни, които могат да представляват заплаха за сигурността. Кабинетът на директора на националното разузнаване създаде и Съвет на имигрантските общности, за да достигне до американци от пакистански, арабски и сомалийски и прочие произход.

ЦРУ пусна рекламни клипове по телевизията, чиято цел е набиране на кадри от арабско-американските и иранско-американските общности. От управлението казват, че вече по-голям брой от офицерите в ЦРУ изучават ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване