09/23/11 07:24
(http://radiomilena.com/)

Бургас се включва в Европейската нощ на учените

За шеста поредна година в България ще се проведе Европейска нощ на учените – ежегодно събитие, което се провежда в един и същи ден в цяла Европа и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма Рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма „Хора“,съобщи Агенция Кросс.
В България проектът „Европейска нощ на учените 2011″ – RECSES (RЕsearchers in Сhemistry Supporting Economy and Society), се реализира от консорциум с участници:  Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (координатор), Клуб Млади Таланти, Технически университет – София, Бургаски Свободен Университет, Тракийски университет в Стара Загора – Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите, Тракийски университет – Стара Загора, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Образователен център – Варна,  и фондация ГИС-Трансфер център. Програмата на Европейската нощ на учените 2011 се изпълнява с подкрепата на редица организации на национално и местно ниво като Съюза на учените в България, Българската академия на науките, Националния политехнически музей, списание „Обекти“, вестник „АзБуки“ и др.
В контекста на Международната година на химията, Европейската нощ на учените 2011 в България ще се проведе под мотото: „Учените и химията в подкрепа на икономиката и обществото“. Тази година се отбелязват 100 години от удостояването с Нобеловата награда по химия на Мария Склодовска-Кюри – първата жена Нобелов лауреат и първия учен, удостоен два пъти с Нобелова награда, което е повод да се отбележи и приносът на жените в науката.

Най-големият химически обект и рафинерия на Балканския полуостров „Лукойл Нефтохим Бургас” ще представи на посетителите по време на Европейската нощ на учените Демонстрационна платформа „Чиста химия” – хитри методи за дълбочинно извличане от суровия петрол, пречистване на рафинираните продукти, преработката на отпадъци. Изложбата „Черно море – Люлка на науката” в Бургаския свободен университет ще представи постиженията от древни времена до наши дни белязали териториите на настоящите държави в региона – снимки, макети, възстановки на екран. Произход – България, Турция, Грузия, Украйна, Русия, Румъния, Армения, Гърция,съобщи  BurgasNews

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване