09/23/11 10:03
(http://radiomilena.com/)

Случаят с „Алма тур“ ще направи клиенти и контрагенти по-внимателни при избора на туроператор

Кризата, създадена от проблемите на „Алма тур”, няма да пресече интереса към България. Просто ще направи туристите по-внимателни към избора на туроператор. Преките за страната ни ще са свързани с по-голяма предпазливост от страна на клиенти и контрагенти към българските туроператори. Това заяви пред БНР зам.-министърът на икономиката, енергетика и туризма Иво Маринов и за пореден път увери, че от създалата се ситуация няма да пострада имиджа на страната. Това стана ясно и от вчерашния интерес към нашата страна, който беше проявен по време на Международното туристическо изложение в Москва. Той поясни, че по време на изложението е имало извънредна пресконференция, в която руската общественост получи информация от различни представители на България относно състоянието на „Алма тур” и как е се развива за в бъдеще туризмът в България с оглед на създалата се ситуация. Предприети са мерки следващия летен сезон да няма подобни неприятни случаи, увери зам.-министър Маринов. Той прогнозира и ръст  в рамките на 2-3% за предстоящия зимен сезон. Записванията към момента вървят нормално. Повече информация обаче ще има след приключване на основната туристическа борса във Великобритания през ноември ръст, каза Маринов и посочи, че очакваният ръст е в рамките на 2-3%.
Иво Маринов каза още, че проследяването на междуфирмената задлъжнялост не е в компетенциите на Министерство на икономиката. Нужно е съдействие от страна на контрагентите. До нас писмена информация за проблеми на други дружества, свързани с дейността на  „Алма тур”, не са постъпвали.  Това е първия случай в историята на българския туризъм, в който се налага туристи да бъдат обезщетявани по такъв начин. Досега нито от страна на финансови институции, нито от страна на техни контрагенти сме имали информация, че „Алма тур”  имат някакви проблеми, каза още Маринов.

Той каза още, че тази вечер полет на „България Ер” ще превози туристите на „Алма  тур” от Бургас до Санкт Петербург. Сънародниците ни, които са се възползвали от услугите на туроператора и се намират в Анталия и на о-в Крит, утре ще се приберат с три полета – един от Анталия за София, от Анталия за Варна и от о-в Крит до София.  Това заяви пред БНР зам.-министърът на икономиката, енергетика и туризма Иво Маринов. По думите му допълнителният им престой няма да бъде за тяхна сметка. Някои от тях все пак ще заплатят част от него, но след предоставяне на необходимите разходно-оправдателни документи сумите им ще бъдат възстановени.  Има вариант и по съдебен ред да бъдат потърсени средствата, допълни той.
Предприети са мерки следващия летен сезон да няма подобни неприятни случаи, увери зам.-министър Маринов,цитиран от Агенция Кросс.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване