09/25/11 16:51
(http://www.klassa.bg/)

ЕС замрази авоарите на сирийски министри

Европейският съюз въведе нови санкции срещу Сирия, които включват забрана за пътуване на територията на страните членки и замразяване на авоарите на министрите на правосъдието и на информацията, съобщи АФП.
Към черния списък на ЕС бяха добавени и шест компании – главният мобилен оператор Syriatel, най-голямата частна компания Cham Holding и четири фирми в областта на строителството и инвестициите. В събота влезе в сила и забраната на ЕС за инвестиции в петролния сектор на Сирия, както и забраната за доставка на банкноти за Сирийската централна банка.
По-рано този месец ЕС прие забрана за внос на суров петрол, което се очакваше да нанесе най-тежък удар върху Дамаск, припомня АФП. Страните от ЕС внасят 95% от суровия петрол на Сирия, което осигуряваше на режима на Башар Асад една трета от приходите в твърда валута.
Министерството на икономиката на Швейцария наложи в събота ембарго на вноса, продажбите и транспорта на сирийския петрол и петролни продукти заради жестоките репресии срещу продемократичните бунтове в Сирия. Швейцария вече наложи забрана за пътуване и замрази авоарите на 54 лица и 12 компании, свързани със сирийския режим. В момента замразените сирийски авоари в Швейцария са 50 млн. долара, посочва АФП. Вашингтон замрази всички сирийски авоари в САЩ и забрани американските инвестиции в Сирия.
В същото време Дамаск прекрати по-голяма част от вноса с изключение на суровините и зърнените храни, за да запази резервите от чужда валута, обявиха местни бизнесмени в събота, цитирани от Ройтерс. Правителството е забранило вноса на всички стоки с митническа тарифа над 5%, което включва повечето чуждестранни изделия – от електроуреди до автомобили и луксозни стоки.
Според данни на върховния комисариат по правата на човека към ООН, най-малко 2700 души са убити от силите за сигурност от началото на протестите на 15 март. Френският посланик в Дамаск Ерик Шевалие бе нападнат от привърженици на режима на Асад в събота, съобщи АП. Дипломатът бил замерян с яйца и камъни, но не е пострадал.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване