09/25/11 17:20
(http://www.klassa.bg/)

ЕС спасява еврозоната с частичен фалит на Гърция и нови милиарди

План за милиарди в банковата система и частичен фалит на Гърция – това са вариантите, които обсъждат европейските лидери в опитите си да спрат разпространението на дълговата криза в Европа, съобщи Ройтерс. Според източниците на агенцията напредък по общото споразумение е постигнат по време на срещата на Г-20 във Вашингтон. Европейските лидери са били поставени под натиск да изготвят решение на кризата до следващата среща, която ще се проведе на 4 ноември в Кан.
Първата стъпка в плана е да се рекапитализират банките в еврозоната с десетки милиарди евро, за да останат стабилни дори при фалит на Гърция. За самата Гърция се предвижда частичен фалит, но държавата ще остане член на еврозоната. Вторият основен момент е да се увеличи размерът на Европейския фонд за финансова стабилност, който в момента се равнява на 440 млрд. евро. Според оценки на икономисти, ако Италия и Испания останат извън пазарите, те ще се нуждаят от около 2 трлн. евро.
Междувременно през уикенда германският финансов министър Волфганг Шойбле защити на среща на топбанкери във Вашингтон участието на банките във втория план за подпомагане на Гърция, като подчерта, че от това зависи тяхната легитимност и тази на капитализма.
„Без значителен принос на финансовите институции легитимността на нашите западни капиталистически системи ще пострада, а с нея и легитимността на техните финансови институции“, посочи Шойбле в реч пред Международния финансов институт (IIF).
Планът за спасяване на Гърция, приет от европейците на 21 юли, предвижда участие на частни кредитори на страната, главно европейски банки. Това участие трябва да стане на основата на размяна на облигации с отстъпка от 21% за банките и други частни инвеститори.
Първоначално успехът на плана бе обвързан с участието на инвеститори, които държат до 90% от гръцкия дълг с падеж до края на 2020 г., т.е. главно гръцки, германски, френски и италиански банки. Според последните данни обаче едва 75% от кредиторите са склонни да се включат доброволно в операцията. Волфганг Шойбле остави открита възможността да бъдат преразгледани решенията за Гърция и да се наложи да се преразгледат условията за втория спасителен пакет. Те ще зависят от изводите в последния доклад на тройката, който все още не е публикуван.
В друг документ на Европейския съюз, цитиран от „Блумбърг“, пък пише, че обратното изкупуване на гръцкия дълг, предвидено във втория пакет с помощ за Гърция, ще бъде отворено за всички инвеститори и по отношение на всички гръцки държавни облигации.
Посочва се също така, че процедурата трябва да се извърши едновременно с програмата за обмяна на облигациите, така че да бъде сведен до минимум периодът от време, през който рейтинговите агенции ще задържат Гърция в режим на “селективен фалит”.
Друг поверителен документ на ЕС разкрива, че европейските правителства проучват възможността за активиране на постоянния механизъм за подкрепа от юли 2012 г., една година по-рано от предвиденото. В интервю на Шойбле за седмично германско списание той посочва, че Атина няма да успее да се върне на капиталовите пазари следващата година и ще й трябва поне едно десетилетие, за да се възстанови. Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна заяви в петък, че гръцкият дифолт не е опция според нея, а щетите от това дори не могат да се прогнозират. „Един фалит на Гърция би довел до неконтролируемо домино“, категорична бе Меркел.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване