09/25/11 17:51
(http://www.klassa.bg/)

Кудрин не би работил в правителство на Медведев

Министърът на финансите на Русия Алексей Кудрин обяви, че ако президентът Дмитрий Медведев стане премиер след изборите през 2012 г., не би работил в екипа му, предаде Нюзру. В събота Медведев обяви, че ще се оттегли след изтичането на мандата си и призова управляващата партия „Единна Русия” да издигне кандидатурата на сегашния премиер Владимир Путин за президент. Политически анализатори коментираха, че връщането на Путин на президентския пост е сигурно, защото „Единна Русия”, която самият той създаде, се ползва с огромно доверие сред руснаците. Медведев заяви също, че оттеглянето му от поста не означава отказ от политиката. Той би искал да участва активно в управлението на държавата, за да изпълни обещанията си за модернизация на институциите и производствените отрасли и за създаване на звена за борба с корупцията.
Кудрин, който е и вицепремиер, е на посещение във Вашингтон за участие в срещата на финансовите министри на Г-8. Там той заяви, че подкрепя кандидатурата на Путин за президент , но едва ли би останал в правителство, оглавявано от Медведев, защото двамата имат разногласия по основни въпроси, най-вече относно икономическата политика, разходите за военни цели, балансирането на бюджета и цените на петрола.
Кудрин обясни, че намеренията на Медведев за модернизация на армията, закупуването на нови технологии и оборудване от бюджета за 2012 г. увеличава разходите с около 1,3% от БВП. През 2014 г. те ще са 3% от БВП, колкото е финансирането на цялата образователна система през 2011 г.
Политологът Валерий Хомяков смята, че ако Кудрин напусне правителството, това ще се отрази негативно на инвестиционния климат в страната и може да се стигне до изтичане на капитали. Причината е, че финансовият министър се ползва с голямо уважение в международните среди. Според друг вицепремиер - Игор Шувалов, Кудрин ще остане в екипа, защото е важен за укрепването на финансовата система в страната.
Голяма част от политиците от “Единна Русия” смятат, че въпреки разногласията, Кудрин и Медведев могат да работят заедно.


Вашингтон: Презареждането ще продължи, независимо кой е в Кремъл

След оповестяване на кандидатурата на Путин администрацията на американския президент Барак Обама, обяви, че САЩ планират да запазят постигнатия напредък по ”презареждането” на руско-американските отношения, независимо кой ще бъде следващият президент.
Британските медии обаче коментираха, че връщането на премиера Владимир Путин на поста президент може да влоши отношенията със Запада. Причината е, че в миналото западните лидери с големи усилия намираха общ език с Путин, предаде Би Би Си. Правителството на канцлера Ангела Меркел подкрепя Медведев и неговите инициативи за модернизация.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване