09/25/11 16:25
(http://e-vestnik.bg/)

“Под тепето” от мястото на събитията: След Катуница - протести и в Пловдив

Снимка: Под тепето

Няколко хиляди се включиха в шествието в памет на убития в Катуница Ангел Петров. Хората, развели трибагреници и  пеещи химна, тръгнаха от площад Съединение, водени от воя на десетки рокерски мотори. Именно тарторът на мотобратството Малено и хората му дадоха старт на безпрецедентното шествие из града.

Протестираме срещу свободията. Ако мургавите живеят в България, трябва да го правят като българи. Да си плащат данъците, водата и тока. Да работят, да учат. А не да висят на нашия гръб. Писна ни. Това е посланието на тази сбирка, която се организира само за няколко часа в интернет. Направете си сметка колко им е до гуша на хората и до какво може да доведе това, коментираха група младежи, представили се като работещи в София компютърни специалисти.

Снимка: Под тепето

Множеството мина по центъра, за да стигне пред общината. Там се пееше „Киро вън”. Имаше и минута мълчание в памет на погребания днес 19-годишен младеж Ангел Петров. По пътя имаше няколко леки инцидента. Две павета хвръкнаха по Джумая джамия, а смугъл тип бе нападнат на Главната. Той изяде няколко тупаника и се скри в кафе Олимп.

Последва парадна обиколка до Четвърто РПУ, след което хората се отправиха към булевард „Мария Луиза”, където са подстъпите към Аджисан махала. Там обаче ги чакаха десетки полицаи, които бяха отцепили зоната около „Сити Плейс”. От другата страна на булеварда пък за битка се стягаха десетки роми със сопи, колове и лопати.

Шествието спря пред един от входовете към Аджисан махала. Хилядите се сблъскаха с жандармерия и полиция. От другата страна на булевард „Мария Луиза” брадви, колове, лопати и сопи размахваха група мургави жители на махалата. „България за българите”, пееха от едната страна.

Снимка: Под тепето

От другата ромите надигаха сечива и допълнително изнервяха протестиращите с показване на обидни знаци с ръце и явни закани за битка. Искрите почнаха да прехвърчат, а тълпата се опита да пресече булеварда. Дойдоха нови подкрепления жандармеристи.

Наложи се ченгетата да влязат в махалата и да отблъснат жителите й, за да не се налива масло в огъня. Близо 30 минути униформените прибираха ромите до къщите, без да използват сила естествено. Дайте да не създаваме допълнително напрежение. Приберете се. Никой не иска да стават сблъсъци, преговаряха полицейски шефове с тартори в Аджисан махала. „Кво снимаш бе? Сопа искаш ли?”, изригна мургав тип с дебел мустак срещу фотограф на Под тепето. До ексцесии не се стигна. Ромите в крайна сметка спряха да дразнят пеещите „Боят настана” от другата страна на булеварда.

В този миг обаче вече гореше клуб на ДПС в Столипиново. Имаше и екшън в Джумая джамия. Няколко души прекъснали турска сватба и набили музикантите. В най-голямата циганска махала в България пък всички са в пълна бойна готовност. Били готови да се бранят, въоръжени с всевъзможни сечива.

Сайтът Под тепето продължава да следи на място развитието на събитията.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване