09/25/11 16:59
(http://www.klassa.bg/)

Швейцарският пример с една оставка

Швейцария винаги е била давана за пример – по най-висок стандарт на живот, по неутралност, по спокоен живот на жителите си, по честото провеждане на референдуми и стабилната социална система. Този уикенд алпийската страна даде още един повод да влезе в учебниците - този път в дисциплина, която няма как да се научи, но пък е задължителна за прилагане в живота – по поемане на отговорност. Генералният директор на швейцарския банков гигант UBS Освалд Грюбел подаде оставка, като мотив за решението му станаха отчетените загуби от 2,3 милиарда долара заради нелегална търговия, извършвана от брокер на банката. Въпреки че ръководителят пряко няма участие в измамната схема, той събра сили да се оттегли след огромните финансови загуби, които ще понесе управляваната от него банка за третото тримесечие. Така че в крайна сметка дори и без вина висшият мениджмънт трябва да поема последиците, каквито и да са те.
Не са малко случаите, когато всички губят, но няма кой да плати сметката. Нека само си спомним началото на финансовата криза с фалита на Lehman Brothers. Едни уж обвиняваха Уолстрийт, други – политиците заради разхлабените регулации, а трети – всички, които са си позволявали да живеят „на кредит“, без да могат да си го позволят. Подали оставки обаче няма. Пресен е примерът и от случващото се с Гърция. Пак виновни няма, нито пък кой да поеме отговорността. Така че не ни остава нищо друго, освен да си пожелаем урокът, който ни дават от UBS, да не остане изключение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване