09/26/11 15:45
(http://www.klassa.bg/)

100 млн. лв. са заделени за електронно управление

Инвестиционните проекти в областта на електронното управление са за над 100 млн. лева, основно европейско финансиране, обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на семинар „Програма в областта на цифровите технологии за Европа”, който се проведе в Плевен.
Целта е гражданите да могат чрез интернет да работят и учат, да получават здравни услуги, независимо къде се намират, както и да бъде свалена административната тежест от бизнеса. Фирмите започнаха да подават годишни финансови отчети вече само на едно място, вместо както досега на три, а над 75% пращат данъчни декларации електронно. През октомври МТИТС пуска системата за електронна проверка на шофьорските изпити и електронна система за техническите прегледи. Факт е, че българските организации и фирми кандидатстват електронно по европейски проекти, отчете Московски.
Администрацията на Плевенска област е реализирала един от първите проекти в областта на електронното управление. Вече напълно са разработени 18 общински услуги. Жителите на 12 областни и 74 общински администрации от Северна България ще могат да се възползват от издаване на удостоверения за адрес, за родствени връзки и семейно положение.
Програмата за цифрови технологии на Европа, особено в частта за широколентовия достъп и електронното управление, изисква обединени действия на много ведомства – практически почти всички министерства, областните управи, органите на местната власт, обясни Московски.
Регионалните летища имат дългосрочно бъдеще, но кризата в момента е стагнирала пазара, заяви Ивайло Московски. Той посочи, че са отворени процедурите за концесия на летище
Русе, карго терминала на летищата в Пловдив и Горна Оряховица. Процедурата ще бъде удължена, тъй като до момента няма проявен интерес, защото кризата затруднява инвестициите в подобен вид летищна инфраструктура. Кореспондираме с посланиците на страните от ЕС, пуснали сме обяви в европейски медии, надявам се да се появи
инвеститор, коментира Московски.
.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване