09/26/11 17:13
(http://www.klassa.bg/)

70% от лот 2 на магистрала „Тракия“ вече са изградени

70 на сто от строителството на лот 2 (Стара Загора–Нова Загора) от магистрала „Тракия“ са изпълнени, съобщи Лазар Лазаров, шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“(АПИ), на първата копка на пътен възел Яна. По думите му в много напреднала фаза е изграждането и на другите две отсечки от аутобана. Предвижда се в началото да бъде пуснат в експлоатация пътният възел при Стара Загора, който е в началото на лот 2. Днес трябва да се отворят техническите предложения за избор на изпълнител, който да укрепи почвите на лот 4 от „Тракия“. Предвижда се той да бъде избран след около 14 дни. Трябва веднага след това да започнат строителните работи, защото сме притиснати от метеорологичните условия.
Движението от пътен възел „Свобода“ при Чирпан ще бъде спряно през следващите 3 дни, за да може да се поставят износващите пластове на пътния възел в началото на лот 2 от аутобана.
„Предвижда се в първите дни на октомври съоръжението да бъде пуснато в експлоатация“, обясни Лазаров. Той допълни, че плащанията към изпълнителите се правят по график, като последно са преведени 50 млн. лв.
Министър-председателят Бойко Борисов постави началото на строителството на пътен възел Яна. Съоръжението трябва да свърже автомагистрала „Хемус” и софийския Околовръстен път. 22 млн. лв. са дадени за отчуждаването на 400 дка, заделени са и 32 млн. лв. за фактическото строителство, съобщи Борисов. По думите му това е третото по важност трасе в България. На церемонията присъстваха министрите на транспорта и регионалното развитие Ивайло Московски и Лиляна Павлова.
Срокът за строителството е 22 месеца, изпълнител е „СК 13“, а финансирането е от програма „Транспорт“. Според данни на пътната агенцията около 6 млн. автомобила минават годишно между Горни и Долни Богров. Трафикът ще е пренасочен в едната лента, докато се извършват строителните дейности. Предвижда се да бъде изградена естакада от изхода на София към „Хемус“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване