09/26/11 19:15
(http://www.klassa.bg/)

Атинската полиция се присъедини към протестите срещу икономиите

Полицията в Атина се присъедини към протестите в гръцката столица, където вчера общественият транспорт замря заради поредната 24-часова стачка на синдикатите срещу мерките за икономии на правителството, съобщи ДПА.
„Гърция е в траур“, се четеше на 30-метров черен плакат, спуснат от хълма Ликабитос от полицаи, протестиращи срещу орязването на заплатите. В Атина вчера се образуваха километрични задръствания, след като служителите на метрото, градските влакове и трамваите не отидоха на работа, а шофьорите на автобусите и тролейбусите спряха за шест часа в 11 часа. Таксиметровите шофьори, които недоволстват срещу правителствените планове за либерализиране на професията им, също планират 48-часова стачка тази седмица. Лидерът на таксиметровия синдикат в Атика Тимиос Либеропулос обяви, че шофьорите няма да се откажат от своите искания въпреки тежките загуби по време на триседмичната стачка през август, която парализира туристическия сектор. Синдикатите планират нови стачки заради правителствените планове за орязване на заплатите за 12 месеца. Миналата седмица кабинетът обяви нов пакет от икономии, които включват поставяне на 30 000 държавни служители в „трудовия резерв“ и намаляване на пенсиите, за да си осигури жизненоважния заем, с който да избегне банкрут.
Гърция е под натиск от международните си кредитори – ЕС и МВФ, и Европейската комисия да ограничи публичния си дефицит. Новите мерки са в допълнение към многократното увеличение на данъците и орязването на заплатите и пенсиите, които правителството прилага през последните 20 месеца, за да си осигури спасителните заеми. Ако Атина не получи пакета от 110 млрд. евро, страната е застрашена от банкрут. Международни финансови инспектори се очаква да подновят инспекцията в Гърция в началото на следващата седмица по изпълняването на бюджетните цели, които са условие за отпускане на поредния транш от заемите в размер на 8 млрд. евро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване