09/26/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Белград: САЩ изграждат не щит, а меч на Балканите

в. Политика, Белград

Американската програма “Звездни войни” или европейският “Противоракетен щит” пристига в румънското село Девеселу. След четири години системата на американската противоракетна отбрана трябва да стане оперативна в тази румънска база. Договор за това подписаха преди няколко дни румънският министър на външните работи Теодор Баконски и американският държавен секретар Хилари Клинтън.

Според думите на заместник-командващия на Европейското командване на САЩ генерал Джон Гарднър Девеселу е избран, тъй като представлява идеално място за противоракетната система. Базата, която се разпростира на 175 хектара и в която ще пребивават и ще работят до 500 американски офицери, подофицери, войници и техници, се намира на около 100 км северно от българската граница и на около 350 км югоизточно от Белград. Не знам дали всички жители на Девеселу са весели, тъй като те предимно се занимават със селско стопанство, а сега като съсед получават и световна ядрена технология.

Решението на Букурещ Румъния да стане част от американския противоракетен щит несъмнено е най-крупната промяна в архитектурата на сигурността в тази част на Европа, по-голяма дори и от самото присъединяване на Румъния и България към НАТО. Американците години наред вече използват румънските бази, летището “Михаил Когълничану” и пристанището в Констанца, но новата американска база Девеселу по стратегическо значение, в смисъл на възможни последици, е важна не само за Румъния, но и за съседните страни. Въпросът обаче е как така изведнъж Девеселу се превърна в най-доброто място за противоракетния щит?

Преди три години като най-подходящо място за тази система се споменаваше Полша - за разполагане на американски ракети, и Чехия - като локация за американски радар с голям обсег. След това чехите се отказаха, а поляците започнаха да се пазарят какво ще получат от САЩ срещу това. И изведнъж румънците влязоха в играта като най-доброто място за защита от иранските междуконтинентални ракети, които биха могли да бъдат изстреляни срещу територията на САЩ. Това, че Техеран е най-малкото на осем години далеч от пробен полет на една такава своя ракета, с обсег най-малко 8 000 км, не е важно в цялата история.

Важно е американската противоракетна система да бъде в Европа, а не например заради иранските ракети да бъде на територията на Саудитска Арабия или Обединените арабски емирства, тъй като географски и по законите на физиката това би било най-логично. Не, защото на саудитците в тези времена не им трябва още една американска военна база, за да огрее и тази страна още една арабска пролет. Но това, което не може да стане в арабския свят, може да стане в страните от бившия Варшавски договор, тъй като това са държави от нова Европа и като такива са много по-верни американски съюзници от страните на т.нар. “стара Европа”.

В предишните години слушахме историята за американския “противоракетен щит” в Европа заради отбраната от севернокорейските ракети, които биха летели над САЩ. Никой не погледна картата или глобуса, за да види каква голяма безсмислица е това, а в Пхенян сигурно са се смели гръмогласно. Севернокорейските ракети се изстрелват във водите на Тихия океан, понякога някоя прелетява и над Япония, но японците биха се смели, ако чуят, че ще ги пази американската противоракетна система, разположена в Девеселу или в Полша.

Значи, ако за американците в цялата тази история не става дума за иранските ракети или за севернокорейските ракети, значи става дума за руските междуконтинентални ракети - най-важния сегмент на военната мощ на бившия СССР, но и на днешна Русия. Става дума за това как да обезвреди руския стратегически ядрен потенциал и как Русия да се разоръжи без да бъде изстрелян нито един куршум и без капка кръв.

Веднага след разпадането на Съветския съюз Вашингтон настояваше да контролира военните ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване