09/27/11 17:21
(http://www.klassa.bg/)

Австралия разреши на жените да се бият на фронта

Австралийското правителство разреши за първи път в историята на страната жените в армията да се сражават на фронтовата линия, предаде АФП. Правителствен говорител обясни, че ще настъпят големи промени в армията, а постовете ще се получават според заслугите, а не според пола.
Министърът на отбраната Стивън Смит заяви, че промените дават на жените достъп до 7% от висшите постове в армията, които до момента са им били забранени.
Сред съюзниците на Австралия само три страни - Нова Зеландия, Канада и Израел, разрешават на жените да се сражават на фронта. Смит подчерта, че влизането на жените в бойните редици ще става постепенно. В следващите пет години те трябва да преминат през специални курсове за военна подготовка.
Министърът коментира, че достъпът на жените до реални бойни действия е значителна и важна за бъдещето промяна.
Постовете, които ще могат да бъдат заемани от жени, са предимно в пехотата и артилерията, в подразделението на бойните водолази и защитата на въздушната техника на земята. В момента дамите могат да служат на подводници и да управляват изтребители. Австралийки служат и в Афганистан.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване